Vakbonden proberen Proseat open te houden

HULSHOUT - Het overleg over het voortbestaan van het bedrijf Proseat uit Hulshout werd gisteren opgestart. De vakbonden zitten met veel vragen.

De vakbonden en de directie van Proseat, de producent van autozetelvullingen uit Hulshout, zaten gisteren voor de eerste keer samen nadat het management vorige week vrijdag had bekendgemaakt de fabriek te willen sluiten tegen de zomer.

‘We hebben de eerste fase van de procedure van de wet-Renault opgestart', zegt Paul Schoeters, secretaris van het christelijke ACV-chemie. ‘Het is een informatie- en consultatieronde waarbij de betrokkenen zo veel mogelijk gegevens uitwisselen en vragen stellen.'

De vakbonden willen onder andere weten waarom de directie tot het besluit is gekomen om de productie in Hulshout stop te zetten. ‘Volgens de bedrijfsleiding rijden er in Europa vier miljoen wagens rond met onderdelen van de groep Proseat. We vragen ons dan ook af hoe het mogelijk is dat de site in Hulshout moet sneuvelen', zegt Schoeters. Voorts vragen de vakbonden de personeelsbestanden op om de mogelijkheden van brugpensioen te kunnen bestuderen.

Intussen proberen de personeelsleden de moed erin te houden, wat niet gemakkelijk blijkt. ‘Sommigen onder hen moeten opgepept worden om door te werken. Indien ze het werk neerleggen riskeren ze loonverlies, en daar zijn ze ook niet bij gebaat', besluit Schoeters.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio