Straks streekbierenmarkt aan museum

Na de Tiense paté met Zoeg komt de Kweiker

© © Fernand Goyens

Tiense paté met een geut tripel van het Tiense kweikersbier: dat is voor deze herfst een nieuw gastronomisch streekproduct.

Achiel Baeken

Een eerste keer proeven kan op de Streekbierenmarkt op 1 en 2oktober in Tienen. Een goddelijke brok paté komt deze herfst bij Dieu (jawel) aan de Minderbroedersstraat en in 'tVrijthof aan de Nieuwstraat op het bord. Bereiders Yorick Timmermans (25) en Werner Thomas (38) zorgen dat de pot elk jaar wat anders schaft. Tiense paté met Zoeg, het heruitgevonden typisch Tiens bier, dat veel afzet vond bij dorstige dokters, is naar de archieven verwezen. Voor deze herfst kneden ze de Tiense paté met kweikersbier.

Met eend

Die met Zoeg was gemaakt met everzwijn, die met Kweiker bestaat uit eend.

Het is niet slecht gevonden, want de Tienenaars kregen in 1885 de spotnaam van kweikers. Het was in die tijd de gewoonte dat met Pinksteren in kerken een witte duif werd losgelaten als symbool van de Heilige Geest. Maar dat jaar had de koster van de Sint-Germanuskerk geen duif gevonden en hij liet dan maar een eend los. Maar die was zo jong dat ze nog niet kon vliegen en pardoes kwakend tussen de misgangers neerplofte. De Tienenaars kregen meteen de spotnaam van kweikers.

Dat bracht Miel Matheus, de oud-bierproever van brouwerij De Kluis in Hoegaarden, twee jaar geleden op het idee een biertje Kweiker te laten brouwen, gegist op fles en gerstemout bevattend. Den Hopperd in Westmeerbeek brouwt het. De opbrengst van de verkoop gaat naar de Miniclowns. De Kweiker is nu ook een ingrediënt voor de Tiense paté, waarin stukjes appel, ajuin en hazelnoot zitten. Overgoten met een geut porto kan het worden geserveerd als hapje (9,5euro), maar ook als hoofdgerecht (18,5euro). Dan komt er wel een portie salade, gebakken witloof en rozijntjes bij. Natuurlijk ook een pint (33centiliter) kweikersbier (3,2euro). Om dat alles als streekgerecht nog meer te benadrukken, hoort er een snede biologisch boerenbrood bij, gebakken in boerderij De Brabander in Kersbeek-Miskom. Bakjes van 50gram Tiense paté zijn te koop (3euro) bij Dieu en in 'tVrijthof.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio