Eerste muur met leem beplakt aan Huisje Mostinckx

Er zijn houten spanten geplaatst en er wordt aan het dak gewerkt. foto's yds Foto: © De Saedeleer Yvan

DILBEEK - De eerste delen van Huisje Mostinckx zijn weer met leem beplakt. Als de werken vlot verlopen, is alles volgend jaar klaar.

Sinds de start van de restauratie vorig jaar is het aanzicht van het oudste lemen huisje uit de streek al erg veranderd. Intussen zijn de houten spanten al geplaatst en wordt aan het dak gewerkt. Dat dak zal binnen enkele weken klaar zijn.

‘Op dit moment beplakken we al de eerste buitenmuren met leem', vertelt projectleidster Sofie van Mol. ‘Het gaat om een test om te zien of de leem goed houdt. Het ziet er goed uit. Maar we moeten wel rekenen op een zachte winter om goed door te kunnen werken want je kan niet met leem werken bij koude temperaturen.'

Bij het begin van de restauratie werd de woning gedemonteerd. Nadien werd de grond met een halve meter opgehoogd om insijpeling te voorkomen. Het monument ligt naast een beek. ‘Die verhoging is een goed idee geweest', zegt van Mol. ‘Dat hebben we gemerkt bij de wateroverlast van vorige week. De beek stond erg hoog, maar in Huisje Mostinckx liep geen water binnen.'

Om de lemen muren opnieuw mooi te krijgen wordt volgens de regels van de kunst wilgenhout aangevoerd om daarop de leem te bevestigen. Ook aan de binnenkant zal leem worden gebruikt.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio