Nieuwe burgemeester Jo Fonck legt eed af

DENDERLEEUW - Jo Fonck (SP.A) heeft gisteren in de ambtswoning van provinciegouverneur André Denys de eed afgelegd als nieuwe burgemeester van Denderleeuw. Fonck (42) neemt de fakkel over van Georges Couck, die wegens gezondheidsredenen met pensioen gaat.

Fonck zit sinds 2januari 2001 in de gemeenteraad. Zes jaar later werd hij benoemd tot schepen van Financiën, Jeugd, ICT en Tewerkstelling. Dat schepenambt wordt nu overgenomen door Elke De Greef (34). Vrienden en familie woonden gisterochtend de eedaflegging bij.

Jo Fonck vergiste zich trouwens gisterochtend. ‘Ik zweer getrouwheid aan de koning en aan de wetten van het Belgische volk', zei hij. Waarop gouverneur André Denys hem corrigeerde: ‘Het is een beetje anders.'

Nadat Denys de nieuwe burgemeester de juiste formule had getoond, herpakte Jo Fonck zich: ‘Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen.'

Fonck treedt als burgemeester in de voetsporen van zijn grootvader, wijlen Armand De Pelsmaeker, die van 1958 tot 1968 de plak zwaaide over Denderleeuw, maar toen bij een tragisch verkeersongeval om het leven kwam. Agnes Sonck, de grootmoeder van Jo Fonck, was schepen in Denderleeuw en was het eerste vrouwelijke provincieraadslid. Ook Sonja De Pelsmaeker, de moeder van Jo Fonck, zat meerdere legislaturen in de gemeenteraad. Jo Fonck is getrouwd met Tanja Sneppe en heeft een zoon.

Op donderdag 6januari wordt de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio