Tientallen gevallen van bof in Antwerpse Kempen

Arendonk - In Arendonk, Schilde en Schoten is een tiental gevallen van bof opgedoken. Omdat de ziekte heel zeldzaam was geworden, krijgen de huisartsen er richtlijnen. Bof is een virusinfectie die in de volksmond bekend is als 'dikoor'.

De bof leek zo goed als uitgestorven in West-Europa. De ziekte dook nog maar heel sporadisch op. Maar in Nederland is de ziekte aan een opmars bezig. Sinds september zijn er zeshonderd mensen besmet met het paramyxovirus. Nu heeft de bof, die makkelijk wordt overgedragen via de lucht of het speeksel, ook een tiental mensen in de Antwerpse Kempen ziek gemaakt.

‘Het gaat vooral om adolescenten, maar er zijn ook kinderen en volwassenen bij', zegt Koen De Schrijver van de dienst Infectiebestrijding van Toezicht Volksgezondheid Antwerpen. ‘De bof wordt ook vastgesteld bij patiënten die volledig gevaccineerd zijn. Dat kan erop wijzen dat het vaccin tegen de bof niet voldoende meer werkt. Dat gaan we nu onderzoeken. We zullen ook nagaan of er een samenhang bestaat tussen de besmette personen. Van een epidemie is er nog lang geen sprake. Er zijn ook nog geen bofgevallen bekend elders in Vlaanderen. Maar we zijn waakzaam.'

Omdat de bof maar heel zelden voorkomt, stuurt de dienst Infectiebestrijding een informatiebrief naar de huisdokters in Arendonk, Schilde en Schoten. De artsen moeten de patiënten met bof melden aan het Toezicht Volksgezondheid.

De bof is een virusinfectie die je maar eenmaal kan krijgen. Het meest voorkomende symptoom zijn ontstoken speekselklieren, wat leidt tot een pijnlijke, dikke wang. Omdat de bof een virusinfectie is, hebben antibiotica geen zin.

In België worden kinderen tweemaal gevaccineerd tegen bof, samen met de inenting tegen mazelen en rode hond. Voor er een vaccin beschikbaar was, kreeg vrijwel elk kind de bof.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees