Zwijntjesfeesten worden veertig

GENT - Zwijnaarde is van vrijdag tot maandag in de ban van het zwijn. De Zwijntjesfeesten zijn aan hun veertigste verjaardag toe en dat zorgt voor enkele speciale verjaardagsactiviteiten. Een ervan is de uitreiking van het eerste Bronzen Zwijntje.

De Zwijntjeskermis ontstond begin jaren 70 onder impuls van slager en later gedeputeerde Jan Valaeys, die toen secretaris was van het feestcomité. Hij wilde de kleine kermis nieuw leven inblazen en stelde die in het teken van het zwijn. Vanaf 1973 trok een Zwijntjesstoet door de straten, een feestelijk gebeuren dat veel volk lokte en tot in 2002 eerst jaarlijks, later driejaarlijks plaatsvond. Zo ontstond ook de Zwijntjesworp, waarbij een nar varkentjes, waaraan al dan niet een prijs hangt, uit de kerktoren werpt. ‘En dat gebeurt nog altijd', zegt comitévoorzitter Robert Van Laecke.

Het publiek werd ook naar de Gentse deelgemeente gelokt met optredens van een rist Vlaamse artiesten. Die mogen sinds 1995 hun ding doen op de fraai herstelde kiosk op het Dorpsplein. Johan Verminnen was de eerste die het rijtje opende. Hij is dit jaar van de partij op zondagavond.

Morgen vrijdag 1 juni treden vanaf 20.30 uur op de kiosk achtereenvolgens Brahim, Kevin en Dean op en sluit een disco de dag af.

Zaterdag om 15 uur wordt in WZC Zonnebloem, Hutsepotstraat 29, het eerste Bronzen Zwijntje uitgereikt.

Op de kiosk starten de optredens om 19 uur met een set door The Golden Bis Band. Het orkest zorgt daarna voor de begeleiding van David Van Dyck, Sergio en Laura Lynn. Om 23 uur is er aan het rustoord een muzikaal verjaardagsvuurwerk.

Zondag is er om 11.30 uur een aperitiefconcert door de harmonie. Van 12 tot 14 uur is er barbecue met groentebuffet en om 15 uur wordt het beeld onthuld dat lokaal historicus en duivel-doet-al Eric De Keyser voor de verjaardag van het feest maakte. Dit gebeurt in aanwezigheid van Keizer Karel, Isabella Van Oostenrijk en wellicht burgemeester Termont.

Om 15.30 uur start straatanimatie. Om 16.30 uur vindt de Zwijntjesworp plaats. Op de kiosk zijn er vanaf 18 uur optredens door Stella's Mojo, Sha-Na, Liliane Saint-Pierre en Johan Verminnen.

Op maandag 4 juni is er van 17 tot 22 uur avondmarkt in de Dorpsstraat. Vanaf 19 uur zorgen Swoop, Sam Gooris en Chris Hageland op de kiosk nog voor gepaste muzikale animatie.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio