Kinderdagverblijf én woning in brand gestoken

© © fvv

© © fvv

© © fvv

© © fvv

1 / 6
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De Gentse politie is op zoek naar Gentenaar F. D. W. (45). De man stak dinsdagavond eerst zijn eigen woning in brand en stichtte nadien brand in kinderdagverblijf Petteflat. Een georganiseerde klopjacht naar de man leverde gisteren niets op.

Sander Luyten

Toen de Gentse brandweer dinsdag rond 21.30 uur uitrukte voor een woningbrand aan Klein Raamhof, aan De Poel, deed niets vermoeden dat het een lange nacht zou worden. Hoewel de brandweer het vuur snel onder controle had, brandde de woning volledig uit. Verschillende buren zagen hoe bewoner D. W. nog tijdens de brand gewoon wegstapte.

Al snel deed het gerucht de ronde dat de brand was aangestoken. ‘Een paar maanden geleden brak er al eens brand uit in zijn huis', vertelt buurman Nico Thans (29). ‘Waarom blijft iemand niet bij zijn woning als de vlammen uit de ramen komen? De bewoner is een erg vreemde man en er lopen daar constant junkies binnen en buiten.'

Het vermoeden van brandstichting werd nog aangezwengeld toen rond 22.30 uur brand uitbrak in kinderdagverblijf Petteflat aan de Offerlaan, vlakbij de Blaarmeersen. Opnieuw raakte niemand gewond, maar het gebouwtje met daarin een bureau, een keuken en enkele kasten raakte zwaar beschadigd. Een tiental kleuters moest gisteren elders worden opgevangen.

Massaal

‘Gelukkig is het rookalarm afgegaan', zegt schepen van Onderwijs Rudy Coddens, die gisteren de schade kwam opmeten. ‘We gaan klacht indienen tegen onbekenden en zo snel mogelijk beginnen aan de heropbouw. Morgen is er gewoon weer opvang, maar de komende weken zal het toch behelpen worden.'

De politie liet dinsdagavond niets aan het toeval over en was massaal aanwezig op straat. Al snel werd een link gelegd tussen beide branden. Omdat het vermoeden rees dat D. W. zich schuil hield in de Blaarmeersen, werden alle in- en uitgangen bewaakt. Een tiental agenten kamde het recreatiedomein uit, maar iets na middernacht werd de zoektocht gestaakt. De vogel was gaan vliegen. Ook gisteren werd nog heel de dag tevergeefs naar D. W. gezocht.

Het parket wil voorlopig niet veel kwijt over de zaak. ‘Er zijn twee brandstichtingen geweest en alles wijst erop dat het om dezelfde dader gaat. Er loopt een gerechtelijk onderzoek. De man die we zoeken is gekend bij het gerecht voor verschillende feiten, maar nog niet voor brandstichting. In juni moet hij zich voor de rechtbank verantwoorden voor belaging', zegt Isabelle De Tandt van het parket.