Drie World Beer Awards voor Rodenbach

Rodenbach Grand Cru bij beste bieren ter wereld

© © STEFAAN BEEL

De Rodenbach Grand Cru is bekroond tot de beste Dark Ale en beste Ale van de wereld. Ook de Rodenbach Vintage 2008 viel in de prijzen op de World Beer Awards.

Arne Vansteenkiste

Maar liefst zes West-Vlaamse bieren werden op de World Beer Awards onderscheiden. De Roeselaarse Rodenbachbrouwerij ging naar huis met drie onderscheidingen, maar niet van de minste. Vooral de Rodenbach Grand Cru viel in de smaak bij de internationale bierproevers. De Grand Cru werd uitgeroepen tot beste Ale ter wereld. Het bier dat wordt gebrouwen in de Roeselaarse Spanjestraat, raakte ook verkozen tot beste Ale. De jury omschrijft het bier als 'wonderlijk complex'. De Rodenbach Vintage 2008 werd bekroond met de titel van beste Europese specialiteit bij de donkere Ales. De Vintage werd door de jury omschreven als 'uitdagend en interessant'.

Culinair bier

'Het toont aan dat we uitzonderlijke bieren maken', zegt Rudi Ghequire, sitemanager bij de Rodenbachbrouwerij. 'De onderscheidingen zijn een bevestiging voor ons als brouwer, maar ook voor de liefhebbers van onze bieren is het een opsteker. Het bewijst dat onze bieren correct gebrouwen worden en uniek zijn in de wereld. Het is altijd plezant om een prijs in ontvangst te mogen nemen. Publicitair heeft het natuurlijk zijn waarde, maar het is voor ons zeker ook een onderscheiding. Dergelijke proeverijen en wedstrijden zijn geen lachtertje. Alle bieren worden blind geproefd. Zonder etiket, fles of merk. De keuring is zeer strikt. Vorig jaar wonnen we ook al een gouden medaille en vorige week nog eentje in Stockholm. Het toont aan dat onze bieren herkenbaar zijn en dat we geen eenheidsworst maken. Het feit dat we artisanaal werken, zorgt ervoor dat geen enkel bier hetzelfde is. De smaak van de Grand Cru is al dertig jaar zeer constant, maar nooit identiek. Het feit dat elk houten vat waarin het bier rijpt zijn eigen toets heeft, zegt voldoende. En we hebben er 294.'

Een van de grote voordelen van zo'n prijs is dat je restauranthouders kunt overtuigen om je bier op hun menukaart te zetten en in de keuken te gebruiken.

'Steeds meer sterrenrestaurants werken met bier als culinair ingrediënt. Er is een revival van bier in de keuken. Deze onderscheidingen tonen aan de chefs dat Rodenbach een kwaliteitsbier is, met uitstekende eigenschappen voor in de keuken.'

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio