Op enorm terrein van oude fabriek komen 350 woningen

Alsberghe-Van Oost Eindelijk van start

Alsberghe-Van Oost Eindelijk van start

Foto: © Frederiek Vande Velde

GENT - In januari start Optima Financial Planners de eerste fase van het grootscheepse woningenproject dat op de terreinen van de vroegere fabriek Alsberghe-Van Oost aan de Drongensesteenweg zal verrijzen. In die eerste fase worden ongeveer 150 appartementen gerealiseerd.

In 1879 begonnen Jozef Alsberghe en August Van Oost een blekerij aan de Drongense Assels. Honderd jaar later ging het bedrijf dicht. Sindsdien stond het te verkrotten. In 1990 kocht Pierre Perelmutter, een Brusselse zakenman met Braziliaanse roots, het bedrijf. Een plan werd gemaakt voor een nieuwe woonwijk, kantoren, winkels, een crèche, een ondergrondse parking en veel groen op het 22 hectare grote terrein. De ligging nabij de kleine en de grote ring alsook bij de autosnelweg vormt een extra troef.

Maar de begindatum werd almaar uitgesteld, omdat er problemen waren met bodemverontreiniging en verkavelingsvergunningen. Vanaf augustus 2006 werd gedurende zeven maanden flink gesloopt, maar er volgde geen bouwactiviteit. In 2008 nam de groep Optima Financial Planners het project over.

'Optima Financial Planners kocht ook een stuk belendende grond van twee hectare aan, wat meer bouwruimte, maar ook plaats voor een groene buffer biedt', zegt gedelegeerd bestuurder Jeroen Piqueur.

Januari

Vandaag zijn er twee bouwvergunningen goedgekeurd voor de eerste fasen. De vastgoedtak van Optima wil in januari met de bouwwerken beginnen. De architectuur is van het bureau Arch-Teco uit Gent.

In die eerste fase zit de renovatie en inrichting van het machine- en het ketelhuis die als monument en als stadsgezicht zijn beschermd. Dat gebouw krijgt als naam Residentie Alsberghe. Links van dat gebouw worden vier nieuwe appartementsblokken opgetrokken goed voor 97 wooneenheden. Daar gaat het om Residentie Leiemeersen. Daar komen ook 162 ondergrondse parkeerplaatsen. Optima hoopt die eerste fase in achttien maanden af te ronden.

In een tweede fase komen er nog eens 150 appartementen bij. Naast het machine- en ketelhuis staat nog een gebouw overeind. Dat wordt Residentie Van Oost, met 50 wooneenheden. Daarnaast verrijst een nieuwbouw die ook de naam Residentie Leiemeersen zal dragen en ongeveer 100 wooneenheden telt. Optima bouwt op het terrein nog eens 50 gezinswoningen. De sociale woningmaatschappij Volkshaard bouwt er 70 wooneenheden. Die gebouwen komen langs de kant van de Drongensesteenweg. Alles samen gaat het om 420 woningen. Aan de straatkant komen ook winkels.

Optima gaat ervan uit dat het die woningen vlot kan verkopen. Zowat 16 procent van de nieuwe Optima-klanten kiest voor een investering in vastgoed. Optima is al sinds 1994 actief op de vastgoedmarkt en realiseerde al ongeveer 2.000 wooneenheden, vooral in Brussel en Gent. Nog eens zoveel woningen zijn gepland of in ontwikkeling.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio