Koen Van Der Biest (32) showt blokjesversies Asterix en Plop op nationale Legotentoonstelling

Een leven lang blokjes

Een leven lang blokjes

Een zaal vol Lego-fans.mas Foto: © Matthias Adriaensen

ANTWERPEN - In Berchem troepte dit weekend een massa Legoliefhebbers samen voor een indrukwekkende tentoonstelling. Onder hen de 32-jarige Koen Van Der Biest, die opviel met blokjesversies van animatiefiguren zoals Asterix en kabouter Plop.

Sinds zijn ontstaan in 2003, organiseert de Belgium Lego User Group (BeLUG) twee keer per jaar een clubweekend. Het voorbije weekend vond dat evenement plaats in de Berchemse zaal Apollo, die maar net groot genoeg bleek voor alle kijklustigen.

Zij genoten er onder meer van de constructies van Koen Van Der Biest. Al bijna zijn hele leven is de 32-jarige Antwerpse chemicus verknocht aan de Deense blokjes.

Legopurist

'Als jong kereltje kreeg ik mijn eerste doosje Lego onder de kerstboom', legt Van Der Biest uit hoe het ooit begon. Sindsdien vroeg de blokjesfan voor elke feestgelegenheid om een nieuw setje. 'Met uitzondering van mijn studententijd, wat wij als liefhebbers beschouwen als de rebelse jaren, ben ik er van dan af onophoudelijk mee bezig geweest.'

Gaandeweg ging Van Der Biest zelfs steeds verder. 'Nu koop ik niet langer een doosje met bijhorend bouwplannetje, maar maak ik mijn eigen ontwerpen', vertelt Van Der Biest. In tegenstelling tot sommige andere fans, gaat hij daarbij heel principieel te werk.

'Ik ben een echte Legopurist. Het doorzagen of verven van blokjes is niet aan mij besteed. Het is net een uitdaging om met het beperkte aanbod toch tot een oplossing te komen', vindt Van Der Biest.

Sinds hij zijn eigen geld verdient, laat Van Der Biest zich bij wijlen behoorlijk gaan. 'Lego is duur. Maar als ik voor een bepaald project iets nodig heb, dan koop ik het meteen', bekent hij.

Hoeveel zijn hobby hem dan precies kost, wil hij liever niet exact weten. 'Per maand zal ik toch aan zo'n 300euro komen. Maar ik ben er dan ook dagelijks twee uur zoet mee.' Zo geniet hij van zijn investering.

Tegenwoordig valt Van Der Biest vooral op met grote Legoversies van bekende animatiefiguurtjes.

'Het Studio 100-figuurtje Bumba heb ik gemaakt voor mijn petekindje', verklaart hij. Toen hij merkte dat herkenbare constructies het meeste succes oogsten, maakte hij recent ook zijn eigen idool.

35 bouwuren

'Mijn laatste creatie is de stripfiguur Asterix. Die heeft me in totaal zo'n 35 bouwuren gekost', schat hij. Die intensieve arbeid is het Van Der Biest evenwel waard. 'Vandaag heb ik al veel mensen vol verbazing naar mijn creaties zien kijken. Daarvoor doe ik het', geniet hij.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio