commentaar

Wilmots en Hazard scoren plus en min

Wilmots en Hazard scoren plus en min

Foto: BELGA

Marc Wilmots begint met een gelijkspel aan zijn ad interim-periode als bondscoach. Dat is niet verpletterend voor een trainer die in aanmerking komt om de sportieve verantwoordelijkheid te nemen in de voorronde naar het WK 2014 in Brazilië. Van alle bondscoaches die na de laatste deelname aan een groot tornooi in 2002 aan het bewind waren, slaagden René Vandereycken, Dick Advocaat en Georges Leekens er wel in hun eerste wedstrijd te winnen. Zij geraakten met België op geen enkel groot toernooi. Aan dat naakte resultaat hoeven we dus niet te veel belang te hechten.

Wat zagen we op het veld? Een wispelturige prestatie. Een goede eerste helft en een mindere periode na de rust. Na al het balbezit voor de rust hapten de Duivels naar adem. Bij de tegendoelpunten was het krasselen in de defensie waar Vincent Kompany en Thomas Vermaelen, in zoverre dat nog nodig was, hun status van rotsen in de branding bevestigden zonder te spelen. Eden Hazard maakte zijn rol als spelmaker niet helemaal waar maar er is weinig reden om hem geen nieuwe kans op die positie te geven. Marouane Fellaini als verdedigende middenvelder was geen mislukking en Igor De Camargo ondervond nog eens hoe moeilijk het is in de spits bij de Belgen. De omschakeling van verdediging naar aanval verliep doorgaans te traag in het Belgische kamp.

De grote moeilijkheid in de beoordeling van Marc Wilmots als coach is dat niemand hem als hoofdtrainer echt kent. Bij Schalke04 was hij drie maanden op het einde van het seizoen de sportieve baas. Hij kende ook een mislukte passage van een dikke zeven maanden bij Sint-Truiden in het seizoen 2004-05. Dat is zeven jaar geleden. Daarom blijft het heikel om voluit voor de 70-voudige international te gaan.

Hoe reageert hij in crisissituaties? Hoe nerveus wordt hij als het er echt om te doen is? Hoe lang duurt zijn verhaal bij de spelers? Kan hij de Duivels, die bij hun clubs steeds meer tot vedetten uitgroeien, blijven begeesteren?

Wilmots kan bogen op een knappe spelerscarrière waarin hij veel successen en ervaring verzamelde. Als hij straks zijn contract krijgt, zal hij niet weglopen voor dat ten einde is. Dat is ook zeker. Het is evenwel nog altijd niet duidelijk of Wilmots, als Gerets neen zegt, de man is die de Duivels naar Brazilië kan leiden.Corrigeer