Vrouwen minder moordzuchtig

Dat er deze week twee vrouwen terechtstaan is opmerkelijk want vrouwen plegen veel minder moorden en doodslagen dan mannen. Uit de statistische gegevens die strafpleiter Jef Vermassen verzamelde voor zijn boek Moordenaars en hun motieven blijkt zowat 85 procent van de daders mannen te zijn en amper 15 procent vrouwen.

Een wetenschappelijke of biologische verklaring heeft hij daar niet voor, maar hij gaat er vanuit dat vrouwen van nature veel zorgzamer zijn. Mannen zijn oorlogszuchtiger en altijd uit op macht en geweld. Vrouwen hebben ook minder fysieke mogelijkheden om zich te laten gelden. Ze gaan de confrontatie niet aan omdat ze vooraf weten dat ze kansloos zijn. Een vechtpartij op leven en dood, een wurging, een messengevecht: vaak een verloren strijd voor een vrouw tegenover een kloeke man. Vrouwen hebben bovendien nauwelijks interesse voor vuurwapens en grijpen liever naar zachte doders zoals vergif, als ze een moord plannen.

Uit een Amerikaanse studie blijkt dat vrouwen in verhouding veel vaker vrijgesproken worden. In heel de Verenigde Staten wachten 3.400 mensen in de gevangenis op een uitspraak, waarvan 42 vrouwen. Vrouwen krijgen er bijna nooit de doodstraf. (wdb)Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees