Jonge uitbater Sir Kwinten wint Prosper Montagné-wedstrijd

Yanick is beste sommelier van het land

Yanick is beste sommelier van het land

Yanick Dehandschutter is terecht trots op zijn titel. mvn Foto: © michel vanneuville

LENNIK - Yanick Dehandschutter uit Pepingen heeft de prestigieuze Prosper Montagné-wedstrijd voor sommeliers gewonnen. De 23-jarige zaakvoerder van Sir Kwinten in Sint-Kwintens-Lennik mag zich een jaar lang Eerste Sommelier van België noemen.

In de bekende Brugse hotelschool Spermalie vond gisteren naar jaarlijkse traditie het prestigieuze concours plaats waarop zowel de Eerste Kok als de Eerste Sommelier van België worden verkozen. In een finale met zes behaalde Dehandschutter uiteindelijk de hoogste score, tot zijn eigen grote vreugde.

'Een prachtige bekroning voor al het werk dat ik hier ingestoken heb en voor alle uren dat ik keihard gestudeerd hebt', zegt 'slands beste wijnschenker. Dehandschutter volgde een hotelopleiding in Spermalie en daarna een bijkomende opleiding tot sommelier in Ter Groene Poorte, eveneens in Brugge. Eerder won hij al de bekende Challenge Côtes du Rhône, in het Franse Avignon.

'Dit keer lag de focus op alle technische handelingen, maar vooral ook op het proeven en daar draait het uiteindelijk toch om bij wijn. Ook het feit dat heel wat concurrenten in sterrenzaken aan het werk zijn, maakt deze overwinning des te mooier.'

Met de paplepel

Zijn voorliefde voor wijn ontstond voor Dehandschutter naar eigen zeggen al in zijn kindertijd. 'Mijn ouders baatten een restaurant en feestzaal uit en al heel vroeg leerde ik door hen wijn proeven en waarderen. Die passie is in de loop der jaren alleen maar gegroeid. Intussen ben ik er dagelijks uren mee bezig. Tegenwoordig maakt men overal ter wereld ontzettend goeie wijnen en ik ben dan ook geregeld in het buitenland om nieuwe wijnen te leren kennen. Een ontzettend boeiende wereld dus, waarin ik me wil blijven verdiepen.'

Sinds 2009 heeft Yanick de dagelijkse leiding over Sir Kwinten, de zaak die zijn ouders destijds opstartten. 'Mijn vader Frank doet wel de supervisie, ook van onze feestzaal, 'tKrekelhof in Gooik. Maar in Sir Kwinten neem ik de zaal voor mijn rekening. We hadden in het verleden al een goede wijnkaart, maar het spreekt voor zich dat ik die wel nog een extra boost gegeven heb (lacht). Het is ook onze bedoeling om die weg in de toekomst te blijven volgen. Mooie gastronomie aanbieden, met even mooie wijnen. Deze onderscheiding is alvast een heel mooi uithangbord daarvoor', besluit de Eerste Sommelier van België.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio