Beurs nieuws

In de greep van hebzucht en angst

In de greep van hebzucht en angst

Foto: © pvg

BRUSSEL - Is Facebook een goede belegging en zal Griekenland in de eurozone blijven? Dat waren de twee vragen in de slechtste beursweek van 2012.

De beursgang van Facebook is een hype die al op de eerste beursdag op een ontgoocheling leek te eindigen. De hebzucht van Facebook kan als een boemerang terugkeren. Griekenland kan over die fenomenen meespreken en is nu samen met de eurozone in de greep van de angst. Dat was goed af te lezen op de wereldbeurzen, die de slechtste week van het jaar beleefden.

De Bel20 donderde meer dan 5procent lager. De winst die dit jaar was opgelopen tot 13,5 procent is daarmee volledig weg. Zelfs de Duitse beurs zakte deze week 4,3 procent en is zowat de enige Europese beurs die nog op winst staat. Maar ook Wall Street moest met een verlies van zowat 3procent een serieuze stap terugzetten. De Dow Jones, die begin mei nog uitzicht had op het hoogste peil ooit, houdt nog maar een krappe 2procent winst over sinds begin dit jaar.

Vrijdag leek het sentiment wat positiever te worden. Een van de reden was wellicht een nieuwe verkiezingspeiling in Griekenland die winst gaf voor partijen die het Europese reddingsplan wel willen volgen.

De grootste angst van beleggers is niet zozeer Griekenland, maar wel dat Spanje besmet zou worden. De berichten dat klanten van het Spaanse Bankia 1miljard euro afhaalden, leken te bevestigen dat het nachtmerriescenario -een bankrun- al een feit was. Maar 1miljard euro is gelukkig te weinig om al van een echte bankrun te spreken.

Minder opgemerkt, maar daarom niet minder belangrijk was dat de schade op de obligatiemarkten al bij meeviel. De Spaanse rente dikte met zo'n 10basispunten aan tot 6,27 procent terwijl het land ook zonder problemen vers geld ophaalde. Ook in Italië ging de rente wat hoger, maar met 5,81% blijft die een stuk lager dan de pieken van vorig jaar. Volgende week zullen de EU-top voor 'groei' -voeg daar maar 'voor Griekenland' aan toe- én de kiesintenties van de Grieken de beurzen opnieuw sturen. Zelfs Angela Merkel belooft nu al maatregelen voor groei. Ondertussen is het hopen dat een regelrechte bankrun zal uitblijven.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees