Vastgoedprijzen kunnen tot 15 procent dalen

Vastgoedprijzen kunnen tot 15 procent dalen

Een groter deel van de woningprijs met eigen spaargeld betalen, is voor veel kandidaat-kopers heel moeilijk. pn Foto: © Photo News

BRUSSEL - De vastgoedprijzen lijken af te stevenen op een daling van meer dan 15 procent. Toch moet meer dan de helft van de kopers van een woning het volledige bedrag gaan lenen. Dat blijkt uit een onderzoek naar de vastgoed- en bouwmarkt van de economische studiedienst van ING.

De ING-studiedienst verwacht dat er een einde komt aan almaar meer geld te lenen omdat de rentevoeten over anderhalf jaar waarschijnlijk zullen stijgen. Dat is slechts nieuws voor de bouw- en kooplustigen die het volledige bedrag moeten laten voorschieten door de bank en dus minder zullen kunnen lenen. Een op de twee kopers verkeert in die situatie.

Maar ook voor de kopers die slechts een gedeelte lenen, zou een rentestijging nefast zijn want nog meer eigen kapitaal inbrengen kunnen ze niet aan. In 2011 bedroeg de gemiddelde inbreng van eigen middelen bijna 40 procent.

Vooral onder invloed van hogere rentevoeten lijken de vastgoedprijzen in België intussen wel af te steven op een forse daling van meer dan 15 procent vanaf 2014. In 2011 bedroeg de gemiddelde vaste rente 3,7 procent, wat historisch laag was.

'Een rentestijging zorgt voor een daling van de vastgoedprijzen omdat de maandelijkse afbetaling de belangrijkste indicator van de koopkracht is. De enige manier om een stijging van die afbetaling te voorkomen, is een toename van de persoonlijk inbreng', zegt Julien Manceaux van ING België. 'Maar slechts een gering aantal mensen kan nog meer afbetalen.'

Vastgoedfiscaliteit

Ook de mogelijke wijzigingen van de vastgoedfiscaliteit veroorzaken onrust op de markt. Een deel van die fiscaliteit wordt immers naar de gewesten doorgeschoven. Hoe die hun nieuwe bevoegdheid zullen invullen, blijft koffiedik kijken.Mocht de overheid de aftrekbaarheid van de hypothecaire leningen (2 miljard euro opbrengst voor de staat in 2011) afschaffen dan betekent dat voor de gemiddelde lener een verlies van 20 procent van zijn koopkracht. Het afschaffen van de indexering van het aftrekbare bedrag zou de lening 4 procent duurder maken.

Ook een verhoging met 50 procent van de onroerende voorheffing zou voor een daling van de koopkracht met 5 procent zorgen. De jongste tien jaar groeide er immers een kloof van zowat 50 procent tussen de evolutie van de effectieve woningprijzen en de opbrengst van de onroerende voorheffing.

De kans dat de Vlaamse regering de registratierechten verhoogt, schat Julien Manceaux erg laag in. De Vlaamse regering verlaagde het tarief tien jaar geleden immers van 12,5 tot 10 procent, om verhuizen in functie van bijvoorbeeld het werk, goedkoper te maken.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio