FOTOSPECIAL. Passo del Bocco is bedevaartsoord geworden na dood Wouter Weylandt

De plek waar Wouter Weylandt op 9 mei 2011 in de derde etappe van de Ronde van Italië om het leven kwam, is een bedevaartsoord geworden met tussen de gapende voegen van de muur plastieken bloemen, gebedsprentjes, wielertruitjes en startnummers uit cyclotochten. Er hangen enkele gedenkplaten, vastgeschroefd of ingemetseld. Een rozenkrans ook. Een jaar later huilen de bewoners van de Passo del Bocco alsof de dramatische mededeling die hun berg voorgoed veranderde enkele minuten oud is. Zelfs de stenen huilen mee.

Het wenende Mariabeeld van Siracusa op Sicilië is door de Kerk als wonder erkend, maar ook hier biggelen druppels van de wand terwijl die elders op de Passo del Bocco kurkdroog is. Alsof de stenen meehuilen met de inwoners van Mezzanego, die devoot zijn en vol pathos zoals het Italianen past.

Muurtje geschaafd

Wouter Weylandt zou net voor het ongeval omgekeken hebben, waarna zijn klikpedaal het stenen muurtje raakte waarachter een riviertje klatert in een diepe afgrond. De impact moet enorm geweest zijn, want het muurtje is geschaafd. Op het muurtje staat twee keer 108 gekalkt, zijn rugnummer in de Giro van 2011. Op een fotobord viert WW zijn overwinning in de derde etappe van de Giro van een jaar eerder met champagne...

Lees het relaas van onze reporter op de Passo del Bocco in Het Nieuwsblad van 9 mei

Corrigeer