Filmsterren zijn fan van Antwerpse schilder

Brad koopt een Tuymans voor Angelina

Schilder Luc Tuymans heeft twee heel bijzondere fans. Brad Pitt en Angelina Jolie zijn weg van het werk van de Antwerpse kunstenaar. Het beroemdste koppel ter wereld kocht vorige week een vroeg werk van Tuymans tijdens een kunstbeurs.

De kunstwereld is al langer in de ban van Luc Tuymans. Maar nu heeft ook de showbizzwereld het werk van de wereldvermaarde Antwerpse schilder ontdekt. Dat bleek vorige week op de internationale kunstbeurs Art Basel in Zwitserland, toen op de stand van de Antwerpse galerie Zeno X plots Brad Pitt opdook.

De Hollywoodster had alleen maar oog had voor het doek L'Archiduc, een vroeg werk van Tuymans. 'Hij is wel drie keer op onze stand naar het schilderij komen kijken', zegt Frank Demaegd van Zeno X. Pitt kon de verleiding niet weerstaan en besliste om het doek te kopen. Hoeveel hij er voor heeft neergeteld, is niet bekend.

L'Archiduc is alleszins een minder bekend werk van Tuymans. Hij was pas 21jaar en totaal onbekend toen hij het doek schilderde. Het afgebeelde interieur is dat van het bekende Brusselse art deco café Archiduc, waar Tuymans een gezellige avond had doorgebracht met een vriend. Heel wat beroemdheden uit de jazz traden in de Archiduc op.

En binnenkort hangt het doek dus aan de muur van het Zuid-Franse landgoed van Brad Pitt en Angelina Jolie, die overigens ook al een Belgische nanny hebben die op hun kroost past. Het is geen geheim dat de filmsterren kunstliefhebbers zijn. Pitt schuimt wel vaker beurzen en veilingen af op zoek naar kunst. Op de beurs in Basel kocht hij niet enkel een Tuymans, maar ook twee bronzen stoelen van de Britse ontwerper Max Lamb en een tafel van 200.000euro. (jvh, red)Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees