Het rapport van de renners

Eindejaar is lijstjestijd. Cycling Quotient, een groepje Vlaamse wielerfanaten, houdt statistische informatie bij tot in de puntjes. Wat leren deze lijstjes ons? En vooral: wat betekenen deze uitslagen voor het Belgisch wielrennen? Een conclusie in vijf etappes.

Uitslovers waren het vorig jaar, onze landgenoten. Het volledige podium der grootste kilometervreters was door hen bezet: Olivier Kaisen, Christophe Brandt, Philippe Gilbert. Alle drie van het toenmalige Silence-Lotto overigens. 'We koersen te veel. Volgend jaar rijden we minder wedstrijden', bedacht manager Marc Sergeant als hij het lijstje bekeek.

En zo geschiedde. Kaisen - triomfator van vorig jaar - hield in 2010 nog enigszins zijn status hoog met een achtste stek, maar Philippe Gilbert tuimelde volledig uit beeld. Nu staat hij pas 114de, met 77 koersdagen. De volle 20 minder dan vorig jaar. 'Vooral omdat hij nu de Giro niet reed, en er kwam weinig in de plaats', verduidelijkt Sergeant. 'Toch leerden we een belangrijke les: minder koersen is soms meer oogsten.'

Contador opzijn Armstrongs

Misschien leerden ze dat bij Lotto wel mede door Alberto Contador. Want, en dat is wel een constante, de Spanjaard is weer de meest efficiënte renner van het voorbije seizoen. Amper 51 koersdagen, en toch tweede eindigen in de algemene CQ-ranking. Dat doet denken aan Lance Armstrong indertijd. Die introduceerde het concept 'pieken' in de koers, niet altijd met even veel enthousiasme onthaald in het conservatieve peloton.

Maar we moeten eerlijk zijn: het helpt. Kijk maar eens naar het lijstje van de grootste uitslovers: geen dominante figuren. Voor de enige bekende naam, Filippo Pozzato, was 2010 nu niet echt zijn meest succesvolle seizoen. Al te vaak moest hij zich beperken tot wieltjeszuigen. Dat van Philippe Gilbert vooral. Maar misschien bekijkt Pippo beter eens de agenda van Phil.

Koers draait niet enkelom winnen

Nog ééntje die niet al te kwistig was met het aantal koersdagen: Jurgen Van Den Broeck. Beste Belgische klimmer in tijden, rondehoop des vaderland, ontluiker der gele dromen, de man dit wielerlandje op de Tourmalet eindelijk nog eens naar hogere sferen tilde.

Daar valt nu eens bitter weinig van te merken in de statistieken. In de algemene ranking prijkt VDB op 49, na Joaquin Rojas, Daniel Martin en Domenico Pozzovivo.

Het doet twee dingen inzien: Eén: Van Den Broeck heeft nog een stap te zetten naar het absolute kampioenendom. Twee: koers draait niet enkel om winnen. Van Den Broeck is geen resultatenrijder en staat daarom 'pas' op 49. Ondergewaardeerd, gezien zijn prestaties. Maar hij kreeg deze zomer wel een heel land op zijn hand. En is dat niet waar profsport écht om draait?

België: meer toekomstdan verleden

Jawel, er is hoop voor de Belgische wielersport. Kijk maar naar de top-10 voor renners jonger dan 23: drie Belgen, even veel als Italië. Niet onlogisch dat het drie spurters zijn trouwens. Explosiviteit is een fysieke eigenschap die al op jonge leeftijd ontwikkeld is, én je kan er 'gemakkelijker' ereplaatsen mee behalen. Niettemin: knap. En hoopvol. Want in het lijstje van spurters is de vaderlandse inbreng maar magertjes.

Smal in de spits,sterk in de breedte

Ten opzichte van vorig jaar is er in het algemeen trouwens een lichte verbetering merkbaar. Acht Belgen in de top-100 van de individuele ranking - dat is er ééntje meer dan vorig jaar. En derde in de landenranking - dat is twee plaatsen beter dan vorig jaar. Veel redenen tot klagen hebben we dus niet.

Toch valt er iets op in de individuele ranking: we hebben slechts één scorende spits. Philippe Gilbert is de enige die zich in de top-10 kon nestelen, daarna gaapt er een groot gat. Dat wordt wel opgevangen door een stevig middenveld, maar toch. De voorbije jaren stond ene Tom Boonen steevast mee aan top van de lijst. Misschien moet dat maar onze wens zijn voor 2011. Want twee spitsen die scoren, dat ziet het publiek toch liever.

www.cqranking.com

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.