Regio's werken samen rond wielertoerisme en streekproducten

Vlaamse Ardennen verbroederen met streek rond Mont Ventoux

Vlaamse Ardennen verbroederen met streek rond Mont Ventoux

Foto: © Herman Laneau

SINT-LIEVENS-HOUTEM / OUDENAARDE - Een Vlaamse en een Franse groepering, Vlaamse Ardennen en Une Autre Provence, de regio rond de Mont Ventoux, gaan twee jaar samenwerken rond fietstoerisme en streekproducten. Europa steunt het initiatief met 260.000 euro.

De Franse deelregio van de Provence en de Vlaamse Ardennen hebben alvast twee zaken gemeenschappelijk: het fietstoerisme en de streekproducten. In het spoor van de Ronde Van Vlaanderen trekken elk jaar duizenden fietstoeristen uit alle Europese regio's over de Muur van Geraardsbergen en over andere hellingen uit de Vlaamse Ardennen en voor minstens evenveel fietsfanaten is de Mont Ventoux het absolute mekka.

Het is de bedoeling dat Vlamingen en Fransen samen gaan fietsen in beide regio's. De apotheose wordt een gezamenlijke beklimming van de Mont Ventoux. Naast de sport schenkt het samenwerkingsproject evenveel aandacht aan regionale lekkernijen: zo moeten de Fransen onder meer de Geraardsbergse mattentaarten leren appreciëren en kunnen de Vlamingen zich te goed gaan doen aan Zuid-Franse wijnen en kazen.

Uitwisselingsprojecten

Volgend jaar wordt Une Autre Provence gastregio op de Houtemse jaarmarkt en in 2013 zal de regio Vlaamse Ardennen deelnemen aan het grote Franse fietsevenement La Buiscyclette. Er zijn ook uitwisselingsprojecten gepland op het vlak van kennis rond streekproducten: de wijnuniversiteit van Suze La Rousse zal deelnemen aan een Vlaamse degustatieworkshop van bieren en kazen en een Franse kok zal de pannen hanteren in de keukens van Syntra Midden Vlaanderen en van Stella Matutina.

Bij de ondertekening van het contract besteeg profrenner Bert De Waele symbolisch en op rollen de Mont Ventoux in Houtem, samen met estafetterijders Dante Verlee uit Letterhoutem, Geert Uyttenhove uit Sint-Lievens-Houtem en Stijn Remory uit Vlierzele.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio