Carpoolparking, fietspad, lichten en snelheidsbeperking

Op- en afritten A19 worden veiliger

Op- en afritten A19 worden veiliger

Martine Fournier en Karl Debuck tonen de plannen voor het op- en afrittencomplex A19-N32. Achter hen komt de carpoolparking. Eric Vanthournout Foto: © Eric Vanthournout

MENEN - Aan het op- en afrittencomplex ter hoogte van de A19-N32 wordt nog dit jaar een parking voor carpoolen aangelegd. Aan die kruispunten komen er ook verkeerslichten een veilig fietspad.

De heraanleg van deze kruispunten moet de verkeersveiligheid in de hand werken. Eerder werd langs diezelfde N32 (expresweg) een rotonde aangelegd ter hoogte van de Moeskroenstraat en een tunnel onder de Kortrijkstraat.

'De nu geplande werkzaamheden kaderen in de aanpak van de gevaarlijke kruispunten in Vlaanderen', zegt schepen van Openbare Werken Karl Debuck (SP.A). 'Het is meteen het vierde werk in die reeks. Momenteel is men de laatste hand aan het leggen van de kluifrotonde ter hoogte van de LAR en de oprit naar de E17. Dit punt wordt in september officieel ingewijd.'

Belangrijkste vernieuwing aan het op- en afrittencomplex van de A19-N32, is het aanbrengen van verkeerslichten zowel aan de oprit van als aan de afrit naar de A19. 'Dat betekent dat op een afstand van amper een halve kilometer er vijf kruispunten komen waar het verkeer met lichten wordt geregeld: ter hoogte van de Kortrijkstraat, van de Moorselestraat, de twee nieuwe én ter hoogte van de Bruggestraat. Dat lijkt van het goede te veel, maar men verzekerde ons dat de verkeerslichen zo worden geregeld dat er een groene golf ontstaat. Eenmaal men voorbij de eerste lichten is, kan men ook de andere voorbijrijden', legt schepen Debuck uit.

Om het verkeer nog veiliger te maken, wordt de toegelaten snelheid langs de N32 na de werken verlaagd van 90 naar 70 km per uur. Ook al voor de veiligheid volgt er het aanleggen van een goed zichtbaar fietspad. Dat is er nu ook, met een onderbroken witte lijn. Hoe het nieuwe fietspad wordt afgebakend, moet het Agentschap Wegen en Verkeer, wegbeheerder van de 19 en de N32, nog beslissen.

Het Meens stadsbestuur nam de gelegenheid te baat om aan de Vlaamse Overheid te vragen een parking aan te leggen voor carpooling. 'Nu staan de auto's onreglementair onder het viaduct van de A19. Ze staan er ook onveilig', zegt schepen van Mobiliteit Martine Fournier (CD&V). Om de nood aan een parking voor carpooling extra te staven hield de stad Menen een enquête onder de carpoolers. 'De parking wordt aangelegd in de oksel tussen de A19 en de oprit richting Ieper. Er zal plaats zijn voor een vijftigtal auto's', aldus nog Martine Fournier.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio