Burgemeester in debat met burgers en uitdagers op radio

Leuvense bellers maken het Tobback gemakkelijk

Leuvense bellers maken het Tobback gemakkelijk

Foto: © tab

LEUVEN - Als de Leuvenaar meer inspraak wil, dan moet hij voor de gemeenteraadsverkiezingen maar stemmen op de kandidaat die zijn mening het best vertegenwoordigd. Dat zei Louis Tobback (SP.A) tijdens Peeters&Pichal op Radio 1.

Toegegeven. De Leuvenaars die, via de babbelbox van Peeters&Pichal, een vraag stelden aan Tobback, maakten het de Leuvense burgemeester niet moeilijk. Meer zelfs, ze gaven hem zelfs de kans om - opnieuw - uit te weiden over de architectuur van de nieuwe gebouwen in de buurt van het station en over de naamsverandering van het Fochplein. Bovendien is het niet zeker dat de Leuvenaars die een vraag stelden, tevreden zijn met het antwoord.

Bouwgronden

Onveilige situaties voor fietsers door straten waar ook bussen rijden? 'We zijn een middeleeuwse stad. Onze straten kan je niet zomaar verbreden.' Te veel geld naar grote gebouwen? 'Het stadsbestuur huurt een gebouw, alle andere zijn gebouwd door andere overheden of de privésector.' Stadsvlucht van jonge gezinnen? 'Procentueel is er geen enkele stad met een zo grote oververtegenwoordiging van mensen tussen de 20 en 40 jaar dan Leuven. We bouwen wel volop appartementen, maar jonge mensen willen een huis met een tuin. En bouwgronden zijn er niet meer in het centrum.'

Toch kreeg een luisteraar Tobback op de knieën toen hij moest toegeven dat de lift in bibliotheek Tweebronnen al veel te lang defect is. De enige die Tobback echt op zijn paard kreeg, was Danny Pieters, de lijsttrekker van N-VA. Die wilde weten waarom Tobback zo een afkeer heeft van inspraak voor de burger. Nochtans geeft de Stadsmonitor aan dat de mondige Leuvenaar niet liever wil dan bij het beleid betrokken te worden. 'De burger mag zeker mondig zijn. En hij kan dat niet beter doen dan bij de verkiezingen zijn stem te geven aan wie zijn mening het best vertegenwoordigd', zegt Tobback. 'Ik heb geen afkeer van inspraak, wel van politici die zich verstoppen achter actiecomités. En die zijn er veel in Leuven, omdat we ook veel doen. Het is zelfs zo ver gekomen dat we geen fietspad kunnen aanleggen of sociale woning kunnen bouwen zonder dat er een actiecomité opstaat.'

Beheersbare groei

Tobback is overigens wel blij dat Pieters wellicht gemeenteraadslid wordt, al betreurt hij dat de N-VA hem wil profileren als een 'anti-Tobback'. Met verloren zoon Rik Daems (Open VLD) lijkt de relatie nu al beter. Hij vroeg Tobback hoe hij de groei van de stad beheersbaar wil houden in de toekomst. 'Dat is inderdaad de uitdaging. Precies daarom wil ik er nog een legislatuur bijdoen', zegt Tobback.

Ook Diest en Keerbergen kwamenen aan bod tijdens de uitzending van Peeters&Pichal. Burgemeester Ann Schevenels van Keerbergen (Open VLD) vertelde er dat het gemeentebestuur wel degelijk werk maakt van extra fietspaden. Burgemeester Jan Laurys (DDS) van Diest moest zich wegens tijdsgebrek beperken tot een woordje uitleg over hoe de opengelegde Demer niet voor geuroverlast zal zorgen.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio