west-vlaming van de week

'We hebben altijd in de kracht van onze muziek geloofd'

'We hebben altijd in de kracht van onze muziek geloofd'

SX bestaat uit Benjamin Desmet, Stef Callebaut en Jeroen Termote. 'Dat alles zo vlug zou gaan, hadden we niet verwacht.'if Foto: © Deschacht Tom

KORTRIJK - Het Kortrijkse SX gooit momenteel hoge ogen in 'De Afrekening' van Studio Brussel, waar ze deze week naar de tweede plaats van de hitlijst klommen. De komende weken toert de band door Europa en wordt er hard gewerkt aan een eerste EP. 'We hadden niet verwacht dat het zo snel zou gaan', zegt de indiepopband.

Het gaat momenteel erg hard voor Stef Callebaut, Benjamin Desmet en Jeroen Termote. Samen vormen de drie jonge muzikanten uit het Kortrijkse nog maar sinds 2009 de groep SX, die momenteel in uitstekende doen is. In januari werd de band door Studio Brussel ontdekt toen ze met het nummer Black VideoVibe on Air wonnen. Ook de bijhorende videoclip werd overal met laaiend enthousiasme onthaald. Black Video groeide uit tot een dikke hit, die het deze week zelfs tot op de tweede plaats in De Afrekening schopte. Het is meteen ook een prachtig visitekaartje waarmee de groep door de grote poort de muziekscène binnenstapt.

Het gaat sinds enkele maanden opeens wel erg steil omhoog voor jullie. Van waar het plotse succes?

Stef Callebaut: We hebben veel te danken aan het enthousiasme van Studio Brussel en Poppunt. Doordat zij Black Video opgepikt hebben, werden de schijnwerpers opeens op ons gericht, en zo is de bal snel aan het rollen gegaan. We gaan als groep ook graag op zoek naar het nieuwe in muziek en tasten de grenzen van de huidige trends af. Ik denk dat veel luisteraars dat ook doen en zich op die manier snel kunnen terugvinden in onze muziek.

Hadden jullie het succes zelf zo snel zien aankomen?

Benjamin Desmet: Dat alles zo vlug zou gaan, hadden we niet verwacht. Wel hebben we altijd erg in de kracht van een nummer als Black Video geloofd. We hadden er zelf meteen een heel goed gevoel bij, ook omdat het zo naturel ontstaan is. Die tweede plaats in De Afrekening is al heel mooi, en een eerste plaats zou natuurlijk top zijn, maar vooral het gevoel dat het publiek SX kan smaken en appreciëren, doet enorm deugd.

Voor diegene die jullie nog niet kennen, welke muziek maakt SX?

Jeroen Termote: Onze muziek kan je omschrijven als jachtige, etherische indiepop. Daarvoor gebruiken we orgelpads, synthesizers en speciale reverbgitaren die als het ware golven in de oneindige ruimte. Onze muziek is jachtig en futuristisch, soms rustig, en soms zelfs bezinnend. Dat omschrijft de naam SX trouwens ook kort en krachtig.

Wat brengen de komende maanden voor jullie?

Stef Callebaut: We zijn op dit moment in de studio hard aan het werk aan onze eerste EP. Dat moet een pareltje worden, dat hopelijk dit najaar zal af zijn. Daarna werken we ook door aan ons eerste album, maar dat zal pas voor in de loop van volgend jaar zijn. De komende weken gaan we alvast toeren in Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, en als we daar in de komende maanden nog enkele coole optredens in binnen- en buitenland aan kunnen toevoegen, zal het voor ons al een meer dan geslaagd jaar geweest zijn.

Na onder meer Ozark Henry, Goose, Dimitri Andreas, Steak Number Eight en Balthazar, komt er opnieuw heel goede muziek uit het Kortrijkse aangewaaid. Zit daar iets in het water bij jullie?

Jeroen Termote: Kortrijk lijkt inderdaad een beetje het Brooklyn van België te worden. (lacht) Er heerst een goede muzikale vibe. Er zijn hier echt goede muziekcafés en met De Kreun hebben we een uitstekende club die de muziekscène nog meer doet trillen. We kijken trouwens erg op naar die Kortrijkse muzikanten, en we krijgen ook veel steun van die gasten.

Wonen onze 'West-Vlamingen van de Week' nog in Kortrijk of zijn ze zoals heel wat collega's geëmigreerd naar meer artistieke oorden?

Benjamin Desmet: Tot voor kort woonden we nog alledrie in het Kortrijkse, maar sinds enkele weken heeft Jeroen zich laten verleiden door de mooie bloemen in Gent. (lacht) Stef schippert sowieso al enkele jaren tussen West-Vlaanderen en Antwerpen. Maar we zijn wel alle drie opgegroeid als rasechte en trotse West-Vlamingen.

SX treedt vanavond op in de Gentse Charlatan en staat maandag op de planken van De Kreun in Kortrijk. Info: www.sxmusic.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio