Tyson Gay verbreekt wereldrecord op 200 meter (zonder bocht)

Sprinter Tyson Gay heeft zondagavond op een speciaal daarvoor aangelegd piste in de straten van Manchester een 44-jaar oud wereldrecord verbroken. Het gaat om de 200 meter in rechte lijn. De 27-jarige Amerikaan klokte af na 19.41, waarmee hij negen honderdsten van een seconde sneller was dan zijn landgenoot Tommie Smith in 1966.

Diezelfde Smith, 65 inmiddels, kwam met eigen ogen kijken hoe Gay zijn record van de tabellen spurtte. Het record blijft echter ook op naam van Gay officieus zolang de Internationale Atletiekfederatie de 200 meter in rechte lijn niet als officieel erkent.

Tyson Gay, voormalig wereldkampioen op de 100 en 200 meter, werkt inmiddels volop toe naar de confrontaties met drievoudig olympisch kampioen Usain Bolt, al beseft hij dat die in principe onaantastbaar is. ‘Op dit moment loopt hij in een andere categorie', aldus Gay. ‘Maar ik werk hard om op zijn niveau te geraken.'

Het wereldrecord op de gebruikelijke 200 meter staat nog altijd op naam van Bolt zelf, die de afstand ondanks de bocht nog 22 honderdsten sneller liep dan Gay zondag rechtdoor.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.