Golazo blaast plannen af na negatief advies van Ruimtelijke Ordening

Energy Park komt niet aan De Vijvers

Energy Park komt niet aan De Vijvers

Golazo bergt de plannen met De Vijvers in Averbode op. 'Een gemiste kans voor de regio', vindt grote baas Bob Verbeeck.ibo Foto: © Inge Bosschaerts

SCHERPENHEUVEL-ZICHEM/LAAKDAL/TESSENDERLO - Het Energy Park van Golazo komt er dan toch niet in Averbode. De Vlaamse Commissie voor Ruimtelijke Ordening (Vlacoro) gaf een negatief eindadvies, waardoor de plannen nu afgeblazen worden. Golazo gaat op zoek naar een alternatieve locatie.

Golazo, het sportmarketingbedrijf van voormalig topatleet Bob Verbeeck, bergt de plannen voor het Energy Park in Averbode op. Samen met nv De Vijvers wilde het bedrijf op het domein De Vijvers in Averbode _ op de grens met Laakdal en Tessenderlo _ een Energy Park bouwen: een belevingspark rond sport, muziek en cultuur. De focus lag op sport, met onder meer een wielerpiste, een atletiekpiste, een golfterrein en een Japans huis voor gevechtsporten.

Maar daarnaast was er ook ruimte gepland voor tweehonderd vakantiewoningen, een festivalterrein en een evenementenhal. Bob Verbeeck wilde er bovendien in elke sporttak een topwedstrijd organiseren: een Wereldbekerveldrit, de Fed Cup tennis, noem maar op. Kostprijs: meer dan 50 miljoen euro, het grootste investeringsplan in Vlaanderen voor de sector. Het zou bovendien een bijkomende tewerkstelling opleveren van meer dan honderd werknemers.

Maar al die plannen worden dus weer opgeborgen. De provincie zette het licht nochtans op groen, maar de Vlaamse Commissie voor Ruimtelijke Ordening (Vlacoro) gaf een negatief eindadvies. 'Op basis van dat advies zouden we het project ingrijpend moeten bijsturen', zegt Ronny Rutten van nv De Vijvers. 'Dat weegt op de economische haalbaarheid van het project. In die mate zelfs dat de geplande investering niet doorgaat. Het domein zal wel de huidige exploitatie voortzetten en op termijn zelfs nog verruimen.'

De buurtbewoners, Natuurpunt en de adbijgemeenschap halen hun slag thuis. Zij hebben zich altijd hevig verzet tegen de plannen van Golazo en nv De Vijvers omdat ze vreesden dat het de leefbaarheid in Averbode zou aantasten. Samen verzamelden ze vierhonderd bezwaarschriften tegen de komst van het Energy Park.

Verbeeck mag Averbode nu wel van zijn lijstje geschrapt hebben, toch wil dat niet zeggen dat hij het hele plan laat varen. 'We gaan nog dit jaar op zoek naar andere locaties in zowel binnen- als buitenland', zegt hij. 'Jammer, want ik had dit project graag in mijn eigen regio ontwikkeld, maar de sector van sport, recreatie en toerisme is in zo'n ontwikkeling dat we onmogelijk nog tijd kunnen verliezen. Al neemt dat niet weg dat ik het een gemiste kans voor de regio vind.'

Nochtans gonsde het gisteren al van de geruchten dat het hele project slechts een paar kilometer zou opschuiven, richting Citadel in Diest. Sinds het vertrek van de para's staat het domein leeg. Burgemeester Jan Laurys (DDS) liet zich eerder ontvallen dat 'Bob Verbeeck altijd eens mocht komen kijken wanneer hij met zijn project niet in Averbode terechtkon'. Al lijkt de kans eerder klein dat het Energy Park daadwerkelijk naar Diest verhuist. 'Het domein is te klein om de activiteiten te herbergen. Bovendien is de problematiek van de bescherming van de historische gebouwen een hinderpaal voor de uiteindelijke realisatie', klinkt het bij nv De Vijvers.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio