Bijna volledige vleesvoorraad vernietigd

Enorme rookwolk na brand bij Multimeat

RANST - Bij vleesgroothandel Multimeat in Ranst woedde gisterenmiddag een hevige brand. De brandweer moest gaten in het dak maken om eventueel giftige dampen weg te krijgen, de rookontwikkeling was enorm. Bijna de hele vleesvoorraad is vernietigd.

Multimeat plant weldra aanpassingswerken in haar koelzalen. Gisteren waren de arbeiders van het bedrijf voorbereidende werkzaamheden aan het uitvoeren, zodat de verbouwingsfirma volgende week meteen aan de slag zou kunnen. Vermoedelijk is daarbij even na 11 uur brand ontstaan. Zowel het brandweerkorps van Wommelgem als dat van Lier snelde ter plaatse.

‘We vermoeden dat de brand bij die werkzaamheden ontstaan is, maar we kunnen dat momenteel nog niet bevestigen', benadrukte brandweercommandant Bart Stroobants van het Lierse brandweerkorps. ‘Door de hevige rookontwikkeling kunnen we die vaststelling pas later maken.'

De hevige rook werd vooral veroorzaakt door de isolatiematerialen. Toen een zijwand van het gebouw het begaf, steeg een enorme rookpluim op boven de Herentalsebaan. Brandweerlui maakten op twee plaatsen gaten in het dak om het afkoelen te bespoedigen en mogelijk giftige dampen weg te krijgen, voor het geval er ammoniak uit de koelinstallaties zou zijn gelekt.

Koen Heylen, vertegenwoordiger van het bedrijf, was onder de indruk terwijl hij de weinige paletten bekeek die konden worden gered. ‘Zo goed als de hele voorraad is vernietigd', zegt hij. ‘Er zijn drie koelzalen in het bedrijf. Twee ervan zitten onder de rook. Wij bewerken geen vlees, wij zijn een groothandel en importeren heel speciale soorten vlees, zoals paard, wild zwijn, kwaliteitsrundsvlees, kangoeroe, kameel en nog exotische dieren. Deze brand betekent dat we zeker veertien dagen onze klanten niet kunnen bevoorraden. Dat is erg. We moeten op zoek naar een andere locatie, en zo snel mogelijk onze stock weer proberen aanvullen.'

Na het blussen bleef de politie nog enkele uren ter plaatse omdat het parket nog een expert zou sturen.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio