Opnieuw tafels van Jean-Marie Waelkens in Vive le Vélo

Karl en Lieven zitten weer aan Tour-tafel

Karl en Lieven zitten weer aan Tour-tafel

Jean-Marie Waelkens toont een van zijn twee Tour-tafels.if Foto: © Johan De Ruyck

DEINZE - Vive le Vélo, de dagelijkse talkshow in het spoor van de Tour, ging gisteren in de ether. Vaste blikvangers zijn opnieuw de tafels van Jean-Marie Waelkens.

De Deinse tafelmaker Jean-Marie Waelkens heeft dus opnieuw de opdracht gekregen om de twee Tourtafels te ontwerpen en te realiseren. Aan de alweer opmerkelijke creatie zal presentator Karl Vannieuwkerke een keur aan gasten ontvangen, onder meer Helmut Lotti, Roger De Vlaeminck, Luk Alloo, Jean Blaute, Marc Sergeant, Sven Nys en vele anderen. Aan de kleinste tourtafel spreekt Lieven Van Gils met stevig wielervolk. Elke renner laat daar zijn handtekening achter. Die tafel wordt verkocht voor het goede doel. Niet via opbod, wel via een sms-wedstrijd. Alle gsm-operatoren hebben er zich toe verbonden om hun opbrengst door te storten naar goed doel Make-A-Wish. Iedere dag is er een winnaar. Die krijgt de gesigneerde outfit van de praatgast van de dag. Op het einde van de Ronde van Frankrijk doet iedereen opnieuw mee voor de hoofdprijs: de Tourtafel.

Tafelbouwer Waelkens heeft ook nog een verrassing: de eerste Belgische winnaar van een Tourrit krijgt van hem een miniatuurkopie van de tafel.

Het is de vierde keer dat Jean-Marie Waelkens zijn geest scherpt om originele Tourtafels te maken voor het Eén-programma. Met dit soms wel slopende engagement neemt hij een beetje revanche voor de gemiste kans in zijn sportieve ambities: hij mocht van zijn ouders geen wielrenner worden. 'Het is best gezellig als iedereen rond een tafel zit. De tafel is een ontmoetingsplaats; zowel in een huisgezin als in een televisieprogramma

Voor zijn ontwerp heeft hij opnieuw veel inspiratie geput uit de Tour zelf. Zijn tafel bevat elementen als de gestileerde renner, de fiets-in-beweging, de koers-in-actie en de diverse geografische sites uit het rittenschema. In de grillige houtsoorten zijn, met een minimum aan verbeelding, sporen aanwezig die nu eens naar de bergen, dan weer naar de uitgestrekte vlaktes verwijzen.

De originele Tourtafels van Waelkens zijn ook het resultaat van zijn enorme bagage die hij verzamelde op zijn zoektochten in het meubelenlandschap. 'Ik werk nu dertig jaar aan meubelen. Ik ben blij dat ik die dingen kan verwezenlijken. Daarom bedacht ik, samen met Sporza, deze wedstrijdformule als steun voor mensen die hun dromen door ziekte moeten laten schieten

Info: www.tourtafel.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio