Twee gemeenten bundelen krachten in 't Stakenhuis

Aalst en Asse promoten hopregio met eigen bier

Aalst en Asse promoten hopregio met eigen bier

Schepenen Geert Heyvaert en Johan Stylemans en Sofie Van Steenbrugge klinken met hun eigen biertje op de samenwerking.rds Foto: © Rudy De Saedeleir

ASSE / AALST - Aalst en Asse gaan hun hoperfgoed samen beheren en promoten en hebben daarvoor samen projectvereniging 't Stakenhuis opgericht. Die laat onder meer een eigen biertje brouwen.

Een hopmonument in Meldert en de tweejaarlijkse Hopduvelfeesten in Asse waren tot voor kort het enige eerbetoon aan het roemrijke hopverleden van de regio Aalst-Asse. In 2008 besloten de stad Aalst en de gemeente Asse daarom elk apart hun hoperfgoed nieuw leven in te blazen door middel van een plattelandsproject. In Aalst werd de voorbije jaren het hopproject Faluintjes opgestart, in Asse werd het hopveld Waarbeek volledig vernieuwd en aangevuld met een kunstwerk. De nieuwe projectvereniging gaat door het leven als 't Stakenhuis, met als logo een tekening van Jan Bosschaert. Stakenhuizen waren destijds typisch voor onze hopperegio. In Poperinge, de andere belangrijke hopperegio in Vlaanderen, kende men dat niet. Sofie Van Steenbrugge, die al in oktober 2009 door Aalst werd aangeworven voor het begeleiden van het hopproject Faluintjes, verzorgt het secretariaat van de projectvereniging. Het bestuur van 't Stakenhuis bestaat uit zeven politici, vier uit Aalst en drie uit Asse.

'Een centraal initiatief rond de hopteelt verhoogt de uitstraling van de hopregio Asse-Aalst en biedt tal van mogelijkheden', stellen schepenen Johan Stylemans (Open VLD) van Aalst en Geert Heyvaert (CD&V) van Asse, respectievelijk voorzitter en ondervoorzitter van de nieuwe projectvereniging. 'De vereniging staat in voor het onderhoud van het hopveld in beide gemeenten, neemt de cultuurhistorische en educatief-toeristische luiken van de projecten over en stemt de projecten onderling op elkaar af. Ook andere gemeenten zijn welkom, want deze projectvereniging streeft een regionale samenwerking na die ook de provinciegrenzen overschrijdt.' Daarbij wordt vooral gekeken naar Affligem en Opwijk, die beiden met eigen initiatieven de hopcultuur levend proberen te houden.

Smakelijk visitekaartje

Om het geheel van een smakelijk visitekaartje te voorzien, werd ook een speciaal projectbier 'tStakenhuis gebrouwen. Het blonde en behoorlijk bittere biertje is -hoe kan het anders?- dubbel gehopt, heeft een alcoholpercentage van zeven procent en werd gebrouwen in de microbrouwerij Den Triest in Kapelle-op-den-Bos. Die hop was afkomstig van het hopveld in Meldert. Het is niet de bedoeling om het bier te gaan commercialiseren. Het zal alleen worden geschonken bij speciale gelegenheden en als relatiegeschenk.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio