Leut viert zondag Elisabeth Gruyters

MAASMECHELEN - Heel Leut viert nu zondag het 175-jarig bestaan van de Liefdezusters Carolus Borromeus en vooral hun dorpsgenote en stichteres Elisabeth Gruyters.

Het was Elisabeth Gruyters die deze kloosterorde op 29 april 1837 in Maastricht heeft gesticht. Zij groeide als dochter van de rentmeester op in het kasteel van Leut. Toen hij in 1815 stierf, verhuisde de familie naar ‘het lemen huis' dat destijds onder in het dorp van Leut heeft gestaan. Toen Elisabeth 32 was, in 1821, verhuisde ze naar Maastricht waar ze huishoudster werd. Uit briefwisseling bleek achteraf haar verlangen dat ze kloosterlinge wilde worden vanuit de bekommernis zich in te zetten voor de armen, zieken en noodlijdenden. Daarom stichtte ze in Maastricht de Congregatie van Liefdezusters van de Heilige Carolus Borromeus, ook bekend als ‘de Zusters Onder de Bogen'. Ze overleed op 26 juni 1864. Een kwarteeuw had zij haar stichting bestuurd.

Ook in Leut waren decennialang acht zusters actief vanuit het rentmeesterhuis waar Elisabeth geboren is. Ze werkten in de parochie en het ziekenhuis Vilain XIIII. Vandaag telt de orde een tweehonderdtal zusters in onder meer Zuidoost-Azië, Scandinavië, Nederland en België.

Zondag is er om 10 uur in aanwezigheid van heel wat zusters een dankviering in de kerk van Leut met een evocatie over de kloosterorde. Na afloop wordt ter ere van de Elisabeth Gruyters een gedenkplaat onthuld aan haar geboortehuis, op het binnenplein van het kasteel Vilain XIIII. Bovendien wordt de kasteeldreef naast het voetbalvel ingehuldigd als de Elisabeth Gruytersdreef. In de namiddag is er van 15 tot 19 uur rond de kerk een tuinfeest met open deuren in de pastorie en de kerk.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio