Hypermoderne wasstraat moet capaciteit verhogen

Wasserij Edelweiss herrijst na verwoestende brand

Foto: Edith Van Wuytswinkel

WAKKEN - Nog geen jaar na de verwoestende brand is Wasserij Edelweiss in Wakken herrezen uit zijn as. Volgende week wordt een ultramoderne wasstraat getest in het nieuwe gebouw.

Wasserij Edelweiss werd in de nacht van 7 maart 2011 door een uitslaande brand bijna volledig met de grond gelijk gemaakt. De drie generaties van zaakvoerders blikken terug op een bewogen jaar. 'Het was behoorlijk slikken maar een heropbouw was voor ons de enigste optie.' vertelt Emanuel Grillet (27) die het bedrijf vorig jaar overnam van zijn grootvader en oprichter, Jacques Vandeputte (83).


Eerst werd gezocht naar oplossingen voor de continuïteit van het bedrijf en daarbij hoorde al onmiddellijk de aankoop van negen bestelwagens. Er had er maar één de brand overleefd. Voor het wassen vond men onderdak bij enkele collega's en leverancier Lapauw in Heule. In de loods van Garage Verstaen te Wakken wordt de vuile en propere was gecentraliseerd. De administratie gebeurt in de privéwoning te Oeselgem. Dit alles vraagt een goeie organisatie en veel meer transport. 'De meeste klanten toonden begrip en ons personeel, overwegend groot-Dentergemnaren, stelde zich flexibel op waarvoor we hen dankbaar zijn.' bevestigt het trio.

Duizend kilo per uur

'Na de brand was er vlug bevestiging dat we op dezelfde plaats mochten herbouwen zodat de sloopwerken een maand later reeds startten.' weet bedrijfsleider Pierre Grillet (55), vader van Emanuel. Het plan was om in de nieuwbouw via automatisatie vooral gestructureerde werklijnen te installeren. Zo zal bijvoorbeeld elk stuk werkkledij gelabeld worden en individueel traceerbaar zijn. Midden september was de voorbereiding klaar om de wederopbouw aan te vangen. Nu, slechts vijf maanden later is de definitieve verhuis voorzien en wil men volgende week gaan proefdraaien. Op dit moment wordt de hoogtechnologische wasstraat op punt gezet die 1000kg was per uur kan verzetten. 'Van zodra de was gesorteerd is, komen er geen mensenhanden meer aan te pas, tot aan de strijk. Alles verloopt computergestuurd, zelfs de
zeeptoevoer.' verduidelijkt Vandeputte.

Automatisch plooien en stapelen.

Emanuel wijst op het ecologische aspect. 'Deze mega was- en droogmachine verbruikt 6 liter water per kilo terwijl dit vroeger 20 was. Ook het energieverbruik ligt beduidend lager en alles werkt nu op gas.' Voor de afwerking staan er twee systemen van 4meter breed klaar die in één werklijn strijken, vouwen en stapelen. 'We zullen meer capaciteit aankunnen zodat we met evenveel werkkrachten verder kunnen.' benadrukt de jonge werkgever. Geleidelijk aan zal de horeca-, RVT- en industriewas terug naar Wakken overgeheveld worden. Het plan is om de particuliere was en droogkuis midden maart te hervatten.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio