Familie Turkse broers betoogt in Kortrijk en Brussel

Familie Turkse broers betoogt in Kortrijk en Brussel

De familie en sympathisanten betoogden voor de rechtbank in Kortrijk.kwb Foto: © Foto KWB

KORTRIJK - De familie van de twee vermoorde Turkse broers uit Meulebeke protesteerde gisteren in Kortrijk en Brussel tegen de hardnekkigheid waarmee het Kortrijkse gerecht de lichamen in het land houdt.

De familie Aygün wacht al 500dagen op het vrijgeven van de lichamen van hun twee doodgeschoten broers. De lijken van de broers liggen in een koelcel van begrafenisondernemer Sabbe in Meulebeke. De Kortrijkse onderzoeksrechter Allegaert wil de lichamen in het land houden omdat verder onderzoek niet uitgesloten is.

De familie wil de lichamen begraven in Turkije en weigert een begrafenis in België, zoals het gerecht ondertussen toelaat.

140euro per dag

'We kunnen niets anders dan volhouden, uit respect voor onze broers', zegt zus Hulya Aygün. 'We regelden zelfs dat de lichamen, eens begraven in Turkije, weer kunnen opgegraven worden als het nodig zou blijken. Maar tevergeefs.'

'Het recht op een eigen graf wordt mijn twee broers Ugur en Suleyman ontzegd, tot groot verdriet van iedereen', zegt Aygün die gisteren samen met een tiental medestanders betoogde voor het Kortrijkse gerechtsgebouw. 'We betalen 140euro per dag dat de lichamen in het mortuarium liggen. De schuldige aan de moorden heeft zich aangegeven en heeft bekend. Alle noodzakelijke onderzoeken naar de dubbele moord zijn gedaan. We snappen niet waarom we geen toelating krijgen tot repatriëring.'

Het parket benadrukt dat het onderzoek nog loopt in het belang van de nabestaanden.

De familie Aygün protesteerde eerst in Kortrijk en trok dan naar de federale overheid Justitie in de Waterloolaan in Brussel. Daar waren er een vijftigtal medestanders. Volgende dinsdag wordt opnieuw actie gevoerd in Brussel.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio