Bedrijfsleider neemt volle verantwoordelijkheid

Slachtoffer arbeidsongeval Brusselle aan betere hand

NIEUWPOORT/MIDDELKERKE - Dany Neys, de 37-jarige man die zwaargewond raakte bij een arbeidsongeval in Brusselle Enterprises, mag vrijdag naar huis uit het ziekenhuis. De man is er nog steeds slecht aan toe. ‘We zullen stappen ondernemen, want dit mocht niet gebeuren', zegt zijn vader Armand Neys.

‘Al zijn ribben zijn gebroken en zijn longen raakten geperforeerd. Het is een mirakel dat Dany hierdoor is gesparteld. Hij heeft moeten vechten voor zijn leven', vertelt Armand Neys, de vader van Dany. De gepensioneerde militair slikt even als hij het relaas vertelt van het arbeidsongeval van zijn zoon.

Dany Neys werd op 29maart het slachtoffer van een arbeidsongeval in het bedrijf Brusselle Enterprises. Het constructiebedrijf aan de Westendelaan is gerenommeerd voor het ontwerpen en vervaardigen van zware liersystemen voor onder meer de baggersector. Dany Neys zat die bewuste dag te werken aan een kleiner model, maar toen hij onder de lier iets wilde vastmaken, schoot het toch ruim twee ton wegende gevaarte van de blokken waar het op stond. Het kwam op de ongelukkige arbeider terecht. ‘Mijn zoon werd een hele tijd in een kunstmatige coma gehouden en was onherkenbaar', vertelt Armand. ‘Hij leed ook enorm veel pijn. We zijn zo gelukkig dat hij vrijdag naar huis mag. Hij zal nog heel veel zorgen nodig hebben, want hij kan amper bewegen. Maar hij leeft nog en dat is het voornaamste. Er wacht hem een erg lange revalidatie. Dany was een stevige, potige kerel, ik ben benieuwd wat daar zal van overblijven.'

Loopje met veiligheid

Over de omstandigheden waarin het ongeval gebeurde, heeft Dany's vader zijn bedenkingen. ‘Met veiligheid mag je nooit spelen, punt. En daar heeft men bij Brusselle een loopje mee genomen', vindt Armand. ‘Ik vernam dat mijn zoon gewoon zijn job deed toen het gebeurde en het is de plicht van een bedrijf om ervoor te zorgen dat zo'n vreselijke dingen niet kunnen gebeuren. Wij zijn van plan om stappen te ondernemen en hiervoor een schadevergoeding te vragen. De verzorging van Dany zal heel intens zijn en veel kosten.'

Onveilige situatie

‘Ik ben heel blij dat het beter gaat met Dany', zegt Maarten van Meerwijk, president van het Nederlandse concern Ridderinkhof B.V. dat vier jaar geleden Brusselle Industries overnam. ‘Iedereen op het bedrijf is vreselijk begaan met hem. Dany is een goeie man en een uitstekende kracht, iemand die letterlijk en figuurlijk zijn schouders onder iets zet en van aanpakken weet. Het frame van de lier stond op houten blokken. Dany heeft de lier en de motor zelf op het frame gemonteerd. Toen hij nog even vlug onder de constructie dook, ging het fout. Zijn collega's hebben hem met de moed der wanhoop van onder de lier gehaald en zijn daar nog steeds van onder de indruk. Dit had niet mogen gebeuren. Wij zijn een fatsoenlijk bedrijf dat groeit, maar dat mag nooit ten koste gaan van zo'n dingen. Bezuinigen op veiligheid kan niet en doen we echt ook niet. Samen met het personeel wordt continu gekeken wat structureel beter kan en voeren we waar nodig aanpassingen door. Maar dat niet alles in orde is, bewijst dit ongeval. Het onderzoek concludeert trouwens dat het een gevolg was van een onveilige situatie. Ik neem hiervoor als eigenaar en manager de volle verantwoordelijkheid en we zullen blijven ijveren voor een veilige werkvloer. Wat Dany betreft, zullen we de familie helpen op alle vlakken. Daar zorgen zijn collega's ook al voor', benadrukt Maarten van Meerwijk.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio