Restaurant haalt 18 op 20 in nieuwe editie GaultMillau

Hertog Jan ruilt Brugge voor Zedelgem

Hertog Jan ruilt Brugge voor Zedelgem

Gert De Mangeleer en Joachim Boudens verhuizen naar Zedelgem, wie weet levert het een derde Michelinster op. mvn Foto: © michel vanneuville

BRUGGE/ZEDELGEM - Het Brugse toprestaurant Hertog Jan verhuist binnen een drietal jaar van de drukke Torhoutse Steenweg in Brugge naar een rustige hoeve in Zedelgem. Met 18 op 20 in de GaultMillau staat het restaurant na vijf jaar aan de absolute top in onze regio.

Pas vijf jaar geleden namen ze het restaurant over, maar sindsdien hebben chef Gert De Mangeleer (33) en sommelier/gastheer Joachim Boudens (30) de Hertog Jan als een komeet naar boven doen schieten. Sinds eind 2009 prijken twee Michelinsterren achter de naam van het restaurant, deze week kregen ze 18 op 20 van GaultMillau, die andere culinaire topgids.

'We waren verrast dat we van 17 naar 18 zijn gestegen', zegt Boudens. 'Gert en ik zijn allebei ambitieus, maar je weet nooit hoe het loopt met die quoteringen. Het is een ongelooflijke stimulans voor onze hele ploeg: met veertien mensen werken we hier keihard om het de klanten naar hun zin te maken.'

Met 18 op 20 komt de Hertog Jan naast kleppers als De Karmeliet en Dany Horseele te staan, op het hoogste culinaire schavotje in onze Brugse regio. 'Dat we naast Geert Van Hecke van De Karmeliet staan, vind ik ongelooflijk', zegt Boudens. 'Ik heb er destijds nog stage gelopen toen ik in Brugge in de hotelschool zat. Hij is op alle vlakken een voorbeeld.'

Groenten kweken

De Karmeliet gaat het jonge duo voorlopig nog vooraf met drie Michelinsterren, tegenover twee voor de Hertog Jan. Waar zit dan het verschil? 'Bij De Karmeliet krijg je misschien nog meer een totaalbeleving, met dat prachtige statige gebouw, een schitterend salon, een tuin, en ga zo maar door. Op dat vlak botsen wij soms op beperkingen, dat moeten we toegeven.'

Het is één van de redenen waarom de Hertog Jan verhuisplannen heeft. 'Binnen een jaar of drie willen we verhuizen naar een hoeve die we hebben gekocht in de Loppemsestraat in Zedelgem', zegt De Mangeleer. 'Daar hebben we meer dan twee hectare grond en kunnen we zelf onze groenten en fruit telen, dat is altijd al een droom van me geweest.'

'We zitten er ook rustiger: nu ligt ons restaurant aan een drukke steenweg, waardoor er in de zomer soms veel lawaai is op het terras', zegt Boudens. 'Door te verhuizen, hopen we dat we onze klanten nog meer kunnen bieden. Maar er moet nog enorm veel gebeuren: we hebben nog maar pas een architect aangesproken. Reken dus maar op nog minstens drie jaar voor we naar Zedelgem trekken.'

www.hertog-jan.com

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio