Linkebeek speelt het vuil

Burgemeester Damien Thiéry bewandelde gisteravond een slappe koord aan de rand van de taalwetten in de gemeenteraad. Die eindigde met een ruzie tussen Vlamingen en Franstaligen. Enkele betogers werden door de politie afgevoerd.

De gemeenteraad begon gisteravond heel rustig, hoewel een vijftigtal politieagenten klaarstond klaar om eventuele rellen te stoppen. Er was wél een pak meer volk dan gewoonlijk. 'We hebben gewoon met dertig Vlamingen in de raadszaal plaatsgenomen, om rustig te komen luisteren naar wat er gezegd is', zegt Rik Otten, voorzitter van de culturele raad. 'Wij gaan niet roepen, want extremisten zijn wij niet.'

Maar ook de Franstaligen waren in groten getale komen opdagen. FDF- boegbeeld Antoinette Spaak was een van de meest opvallende aanwezigen.

'Ik kom mijn steun betuigen aan Damien Thiéry. Het kan toch niet dat hij een jaar na de verkiezingen nog niet benoemd is tot burgemeester. Dat is ondemocratisch.' Zij had staatssecretaris Gisèle Mandaila (MR) mee, en andere prominente francofonen uit de streek.

Toen waarnemend burgemeester Damien Thiéry een motie liet stemmen over het gebruik van het Frans in de raad, begon de heisa. Hij eiste dat Linkebeek onverwijld bij het Brussels Gewest aangesloten zou worden, mocht het kiesarrondissement BHV gesplitst worden. Hij vroeg het gebruik van het Frans toe te laten in de gemeenteraad, en eiste dat eindelijk de burgemeester en OCMW-voorzitter benoemd zouden worden. Hij deed dit netjes in het Nederlands, maar de leden van zijn fractie gaven daar in het Frans commentaar bij.

De gevolgen lieten zich raden. Van in de gang van het gemeentehuis riepen manifestanten: 'Respecteer de taalwetten.' En: 'Waalse ratten, rol uw matten.' De politie haalde hen prompt weg. (bmo)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees