Bedevaarten naar Dadizele opnieuw van start

Al 700ste bedevaart voor 81-jarige Jacques

Al 700ste bedevaart voor 81-jarige Jacques

Foto: sbr

ROESELARE/DADIZELE - Meimaand, Mariamaand. Voor heel wat mensen betekent dat een bedevaart naar de basiliek van Dadizele. Jacques Vanrobaeys uit Roeselare maakt zich op voor zijn zevenhonderdste bedevaart. Elk jaar organiseert hij een bedevaart vanuit Roeselare.

Er zijn nog zekerheden in het leven. Zoals de traditionele bedevaarten naar Dadizele in mei. Duizenden mensen bezoeken deze maand de basiliek van Dadizele. Om Onze-Lieve-Vrouw te bedanken, iets te vragen of gewoon uit overtuiging. De 81-jarige Jacques Vanrobaeys uit Roeselare doet het omwille van dat laatste.

Hij organiseert dit jaar opnieuw een bedevaart voor enkele honderden gelovigen uit Roeselare. Al ruim vijftig jaar staat hij in voor de organisatie. Maar daar blijft het niet bij. Elk jaar trekt hij op eigen houtje een tiental keer te voet richting Dadizele. Eén keer per jaar gaat hij op bedevaart naar de Heilige Bloedkapel in Brugge, 35kilometer ver, maar voor de kwieke tachtiger is dat geen obstakel. Een snelle rekensom leert dat hij al minstens zevenhonderd bedevaarten op de teller heeft staan. Aan stoppen denkt hij echter niet.

'Een bedevaart verveelt nooit. Het is mijn leven. Zelfs als ik in een karretje beland, ga ik nog op bedevaart', zegt Jacques. 'Ik wil het voor geen geld van de wereld missen. En ja, ik brand telkens een kaarsje als ik aankom. Om te bedanken dat ik er opnieuw geraakt ben. Een kaarsje branden, dat hoort nu eenmaal. Je gaat toch ook niet op café zonder een pint te drinken.'

Al zolang hij zich kan herinneren, gaat Jacques op bedevaart. Eerst met de school, daarna op eigen kracht en nog wat later als organisator. 'Als kleine jongen liep ik tussen een grote massa mensen richting Dadizele. Het was een ware volksverhuizing. De laatste jaren gaat nog een honderdtal mensen mee. Dat mag gerust wat meer zijn', vertelt Jacques. 'Ik droom ervan om iedereen in beweging te krijgen. Kijk naar de 10miles van Antwerpen. Daar staan duizenden aan de start. Voor een bedevaart lukt dat niet meer en dat is jammer. Alles wat naar geloof ruikt, wordt scheef bekeken. Vroeger was het omgekeerd. Als je niet geloofde, was je een buitenstaander. Nu wordt je raar aangekeken als je gelovig bent. Maar hoe meer ze me vreemd aankijken, hoe liever. Ik ben een overtuigd man. De bedevaarten zijn mijn levenswerk. Ik zou elke dag op bedevaart gaan.'

De Roeselaarse dekanale bedevaart naar Dadizele vertrekt op zondag 6mei om 6.30uur aan de Grote Markt.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio