Minister Van Quickenborne laat regeling toe

'Vrijblijvende maximumprijzen' voor bezoekende supporters

'Vrijblijvende maximumprijzen' voor bezoekende supporters

Supporters van ploegen als Anderlecht of Club Brugge betalen op verplaatsing meer dan supporters
van andere clubs. pn
Foto: © Johan Eyckens

De Supportersfederatie van Profclubs wil dat de eersteklassers maximumprijzen voor bezoekende supporters hanteren. De Profliga heeft wel oren naar zo'n voorstel, maar wil de clubs niet verplichten.

Nu bepalen de clubs volledig zelf hun ticketprijzen voor de bezoekers. Vijf keer per seizoen mogen de clubs hun prijzen zelfs opdrijven, waardoor de supporters van grote clubs vaak tegen hoge ticketprijzen aankijken. De Supportersfederatie hoopt nu snel een charter te ondertekenen met de profclubs, waardoor bezoekende fans nog maximaal 25euro betalen. Nu lopen de prijzen soms op tot 40euro.

'We hebben daar al vaker over gesproken met de Profliga. Zij hadden wel oren naar een charter, maar wilden eerst zekerheid over de wettelijke haalbaarheid', zegt Dirk Vos van de Supportersfederatie.

Na onderzoek van minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) blijkt dat er geen wettelijke bezwaren zijn. 'De analyse geeft duidelijk de mogelijkheid aan om maximumprijzen te bepalen voor de bezoekende voetbalsupporters. Ik hoop dat de profclubs en de supportersfederatie daarover snel een charter ondertekenen. Dit is in het voordeel van zowel de supporters als de clubs', aldus Van Quickenborne.

Vanaf de play-offs

'Begin februari zullen we proberen tot een akkoord te komen met de Supportersfederatie', zegt Ludwig Sneyers, CEO van de Profliga. 'We willen een testfase invoeren tijdens de play-offs. Maar dit moet vrijblijvend blijven voor de clubs.'

Als er een charter komt met maximumprijzen, zal het dus niet bindend zijn, zoals de Supportersfederatie wil. 'Wij denken eerder aan een systeem zoals in Frankrijk. Daar bestaat ook een vrijblijvend charter over ticketprijzen voor bezoekers. Op één club na wordt dat gerespecteerd. Ook over de prijzen die de Supportersfederatie voorstelt, willen we discussiëren. We willen de clubs niet verplichten om lagere prijzen te vragen aan de bezoekende fans dan aan hun eigen supporters. Zij zijn ten slotte belangrijker voor de clubs.'

Corrigeer