Boek presenteert 900 jaar geestelijken uit Ternat

Pastoor De Ridder bundelt 288 Ternatse roepingen

Pastoor De Ridder bundelt 288 Ternatse roepingen

Jozef De Ridder, pastoor en beslagen heemkundige, verzamelde 288 Ternatse religieuzen in een boek.rds Foto: © rds

TERNAT - Een druk bijgewoonde openluchtmis op de parking van het parochiehuis was op Pinksteren het hoogtepunt van de viering van 900jaar Sint-Gertrudisparochie. Pastoor Jozef De Ridder presenteerde er ook zijn nieuwe boek '900jaar geestelijken uit Ternat'.

De aan de buitenkant intussen volledig gerestaureerde Sint-Gertrudiskerk werd in het pinksterweekend bezet door een gelegenheidstentoonstelling met waardevolle archiefstukken uit 900jaar Sint-Gertrudis. Pastoor Jozef De Ridder stelde ook zijn nieuw heemkundig boek 900jaar geestelijken uit Ternat voor, een zoektocht waarbij liefst 288religieuzen van Ternatse, Lombeekse en Wambeekse origine aan de oppervlakte kwamen.

'De oudste was een Ternats begijntje dat in de 13de eeuw in het pas gestichte begijnhof van Brussel intrad', zegt de auteur. 'De jongste religeuze uit Ternat dateert van 1991, met priester Luc Van den Broeck uit Wambeek. Hij is vandaag onder meer actief bij Radio Spes, de katholieke vrije radio in de basiliek van Koekelberg. De zusters van Vorselaar, die de school in de Meersstraat hadden, waren het meest actief in onze gemeente, met liefst 54intredes. Bij de jongens waren de priesters van het bisdom(44) in de meerderheid. Alles samen vond ik Ternatse onderdanen terug in 69 verschillende orden en congregaties.'

Vijf congregaties

De Ridder, zelf Opwijkenaar van origine, had veel hulp aan een pater redemptorist die in het archief van het bisdom Mechelen ooit alle Brabantse priesters inventariseerde op steekkaarten. 'In onze gemeente waren tot 1950-1960 één broedercongregatie en vier zustercongregaties aanwezig. De meeste Ternattenaren kozen voor die congregaties of de kloosters in de onmiddellijke omgeving. Wie naar de missies wilde, moest zijn heil verderop zoeken. Rond de eeuwwisseling (19de-20ste eeuw) waren er in het Sint-Jozefscollege aan het station zes priesterleraars. Dat werkte erg wervend. Van 1850 tot 1930 waren er in Ternat liefst 183religieuze roepingen. Men sprak toen van het Rijke Roomse Leven. Na de Tweede Wereldoorlog waren er nog slechts vier.'

Het boek op groot A4-formaat telt 160bladzijden, met heel wat zeer kwaliteitsvolle foto's, en is via de parochie en de Cultuur- en Heemkring Sint-Gertrudis nog te koop voor 30euro.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio