'Biercultuur moet werelderfgoed worden'

'Biercultuur moet werelderfgoed worden'

Yannick Boes bewijst dat carnaval en bier onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.if Foto: © if

MEEUWEN - Yannick Boes, voormalig directeur van brouwerij Alken, mocht de Orde van Tant Zeem ontvangen. Als geen ander promoot hij de Belgische biercultuur.

Bij Yannick Boes stroomt er bier door de aderen. Brouwer Jozef Indekeu uit Meeuwen stond samen met de grootvader van Yannick Boes aan de basis van een nieuwe Limburgse brouwerij die later Cristal Alken zou heten. Nog steeds blijft Boes een fervent voorvechter van de Belgische biercultuur. Daarom overhandigde het Gezelschap van d'n Opregte Leugeneer aan Yannick Boes de felbegeerde Orde van Tant Zeem. Tant Zeem is een jaarlijkse carnavaleske onderscheiding die mensen of organisaties willen bedanken voor hun initiatieven tot het behoud van Limburgse tradities. Naast de pot zeem, wat Limburgse stroop is, rest er voor de laureaat eeuwige roem.

'Ik vind het een grote eer om de Orde van Tant Zeem te mogen ontvangen', zegt bierliefhebber Boes. 'Er is geen carnaval zonder bier en bier kan niet zonder carnaval.' Volgens Yannick Boes is deze erkenning een eerste stap richting internationale erkenning van de Belgische biercultuur. 'We hebben een zeer belangrijke en interessante biercultuur. Ik heb er sterk voor geijverd om de biercultuur in ons land te laten erkennen als immaterieel erfgoed. In Vlaanderen is dat al gebeurd. We hopen nu dat Wallonië en het Duitstalige gebied snel zullen volgen. Wanneer de biercultuur nationaal erkend is dan stappen we naar Unesco om de biercultuur als werelderfgoed te laten erkennen. Wij mogen als Belgen dan ook zeer fier zijn op onze Belgische bieren en de biercultuur.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio