Over helden groot en klein

INGELMUNSTER/MOORSLEDE/STADEN/ROESELARE/HOOGLEDE - Helden heb je in vele vormen en formaten. Zondag komen ze allemaal aan bod tijdens erfgoeddag. In de ruime regio zijn er vele tientallen activiteiten.

Ingelmunster: Vroeger heette Ingelmunster Anglomonasterium. Volgende de legende was het een bidplaats voor Sint-Amandus die werd aanbeden voor welslagen en geluk. Tijdens een fietstocht langs de diverse Sint-Amandusstraatjes leer je meer over zijn leven en werk.

Marktplaats, om 14uur en 14.15uur.

Moorslede: Pater Lievens is een held van het missioneringswerk. Zijn bewogen leven wordt uitgebreid verteld in zijn eigen museum. Aan de hand van archiefstukken, taferelen en film krijg je een beeld van zijn werk. Bij de verkenning van Pater Lievens hoort ook een collectie van heiligenbeelden in art nouveau en art deco.

Lievensmuseum, doorlopend van 10 tot 18uur.

Staden: Luitenant Juul De Winde vocht als een leeuw tijdens WOI. Tragisch genoeg stierf hij zes weken voor het einde van de oorlog. De Winde was naast luitenant ook dichter. Tijdens een doe-tocht die ook toegankelijk is voor kinderen leer je de held beter kennen.

Centrum Staden, doorlopend van 10 tot 18uur.

Hooglede: Omer Karel De Laey is de literaire held van Hooglede. Hij schreef zowel gedichten, verhalen als toneelstukken. Zijn sterke pen was zijn wapen tegen een zwakke gezondheid. Door een reeks opdrachten te vervullen leer je zijn wereld kennen.

Centrum Hooglede, doorlopend van 10 tot 18uur.

Roeselare: De leerlingen van het Koninklijk Atheneum zetten vergeten helden terug op hun voetstuk. De leerlingen vergeleken het schoolarchief met dat van het leger. De verrassende resultaten ontdek je in een wandeling op de oude stedelijke begraafplaats.

Blekerijstraat, geleide tochten zijn er elk half uur.

Rumbeke: In 1912 was Odiel Defraeye de eerste Belg ooit die de Tour de France won. Hij was een echte flandrien die altijd doorging en nooit opgaf. Samen met Odiel kan je de stad Roeselare verkennen aan de hand van een aantal inspirerende opdrachten.

Centrum Rumbeke, doorlopend van 10 tot 18uur.

www.erfgoeddag.be

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio