commentaar

Kompany en co. moeten naar dat WK 2014

Kompany en co. moeten naar dat WK 2014

Foto: Belga

In eigen land worden we niet vrolijk van het spelniveau dat in de Play-off 1 wordt gehaald. Zijn we te streng? We volgden maandagavond Manchester City-Manchester United. Ondanks het kwadraat aan talent en grootverdieners die op het veld stonden, moest ook daar vooral de spanning het gebrekkige spektakel goedmaken. Het leek wel een FA Cup Final, ook bijna altijd een garantie op weinig spektakel. Manchester City kreeg enkele kansen, Manchester United nog minder. We willen graag Vincent Kompany bewieroken voor de feilloze manier waarop hij aan de defensie van City leiding geeft, maar het zegt veel over het huidige United dat Alex Ferguson, in de Wedstrijd van de Eeuw nog altijd spelers als Paul Scholes (37) en Ryan Giggs (38) in zijn basis nodig heeft.

Dit is de enige kanttekening die we willen plaatsen bij wat Vincent Kompany bij Manchester City in de Premier League aan het realiseren is. De 26-jarige verdediger bereikt hoogten die een Belg in zo'n grote competitie, de grootste competitie van Europa, zelden heeft gehaald. Jean-Marie Pfaff werd met Bayern München als onbetwistbare titularis ook kampioen van wat toen de sterkste competitie in Europa was. Enzo Scifo en Eric Deflandre deden dat in Frankrijk. Marc Wilmots, Philippe Albert, Georges Grün,... deden het ook uitstekend maar waren nooit zo dicht bij een landstitel in één van de vier sterkste competities van Europa. Kompany scoorde als verdediger én aanvoerder zelfs het enige doelpunt in de Wedstrijd van de Eeuw.

Niet zo lang geleden kampten de Belgische bondscoaches nog met Rode Duivels die bij hun buitenlandse clubs niet van de bank kwamen. Nu worden Nicolas Lombaerts bij Zenit Sint-Petersburg, Jan Vertonghen en Toby Alderweireld bij Ajax, Kevin Mirallas bij Olympiakos en wellicht Kompany bij City als dragende spelers landskampioen. Steven Defour is kampioen met Porto maar was iets minder dragend. Thibaut Courtois, invallers(!)doelman bij Georges Leekens, keept straks in de finale van de Europa League. Een fitte Daniel Van Buyten had wellicht voor de tweede keer in drie jaar in de finale van de Champions League gestaan. De bondscoach heeft ook nog Thomas Vermaelen, Eden Hazard, Marouane Fellaini, Nacer Chadli en Axel Witsel tot zijn beschikking, stuk voor stuk spelers die nog hoger kunnen dan waar ze nu spelen.

Servië en Kroatië hebben een gelijkaardige kern maar hun sterspelers zijn ouder, minder in de fleur van hun leven. Schotland en Wales hebben ook wat maar niet deze kwaliteit. Kompany en co. moeten nu ook naar dat WK 2014 in Brazilië.Corrigeer