Tien jaar na eerste aanplantingen en aanleg speelweide

Kinderen ravotten in nieuw speelbos

Kinderen ravotten in nieuw speelbos

Het speelbos werd met veel enthousiasme 'ingespeeld'.Stefaan Beel Foto: © STEFAAN BEEL

ROESELARE - Tien jaar nadat kinderen van de basisscholen de bomen aanplantten, opende Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) gistermiddag officieel het stadsspeelbos. Op termijn moet er rond de Kleiputten en het Sterrebos een stadrandsbos van een goeie 130 hectare komen.

Nadat in 2001 tientallen kinderen van de Roeselaarse basisscholen de schop hanteerden om de eerste bomen voor het speelbos aan de Oude Maria's Lindestraat in Rumbeke-Oekene aan te planten in het kader van de herbestemming van de voormalige stortplaats van de Kleiputten, werd het jonge groen sterk genoeg bevonden om spelende kinderen en jeugdbewegingen toe te laten.

De feestelijke openstelling ging gepaard met tal van activiteiten voor jong en oud, met gidsbeurten, een natuurzoektocht, huifkartochten en wandelingen.

Het speelbos is 2,2 hectare groot en de speelweide heeft een oppervlakte van 1,5 hectare.

Voor het officiële deel kwam Joke Schauvliege langs. De Vlaamse minister van Leefmilieu zegde nog eens haar steun toe voor de verdere ontwikkeling van het stadsrandbos dat, samen met het bestaande provinciaal domein Sterrebos, moet resulteren in een groene zone van meer dan 120 hectare.

Schauvliege greep de opening van het speelbos, op de Dag van de Biodiversiteit, aan om nog eens goede redenen voor de keuze van stadsrandbossen te geven.

'Bossen zijn niet alleen oorden van rust en ontspanning voor mensen die in de stad wonen, ze staan ook voor tachtig procent van de verscheidenheid aan planten en dieren. Vijfenzeventig procent van ons drinkwater komt uit bossen en ze leveren ook grondstoffen voor medicijnen, waaronder aspirine', aldus Schauvliege, die vorig jaar het licht op groen zette voor de aankoop van drie hectare grond voor het stadsrandbos.

'Hoe we de verbinding tussen het Sterrebos en het nieuwe bosdomein maken, ligt nog niet vast. Wellicht komt er een voetgangers- en fietsbrug over de Rijksweg. Een andere optie is een tunnel,' zegt schepen van Leefmilieu Nathalie Muylle (CD&V). In deelgemeente Beveren wordt intussen geïnvesteerd in het Krommebeekbos van circa 30 hectare.

Vlaanderen heeft de ambitie om de komende jaren 10.000 hectare extra bos te creëren, zodat elke Vlaming binnen loopafstand bos en groen moet vinden. De minister stelde 500.000 euro van het boscompensatiefonds ter beschikking voor aanplantingen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio