Publieksprijs Belgian Chocolate Masters voor Julie Vanborm

Slang in cacaoboom doet watertanden

© © John De Vlieger

Julie Vanborm (24) van chocolaterie De Zwarte Vos heeft in Brussel de publieksprijs van de Belgian Chocolate Masters gewonnen.

John De Vlieger

Haar pronkstuk, waarin het verhaal verwerkt zit van de chocoladegod, is nog een tijdje te bewonderen in de showroom van de artisanale chocolaterie aan de Dorpsstraat 76 of langs de gewestweg Gent-Kortrijk. Julie is sinds vier jaar medezaakvoerder met Bart Van Cauwenberghe die de titel draagt van Belgian Chocolate Ambassador.

Onlangs waren beiden nog aan het werk in het Belgisch paviljoen op de wereldexpositie in Shangai. Daar presenteerden Bart en Julie de nieuwe praline 'East', een huwelijk van oosterse en westerse smaken.

Julie was de eerste vrouw die deelnam aan de Belgian Chocolate Masters. Ze werkte ruim zes uur aan haar pronkstuk. Zij koos voor de legende waarin een slang langs de stam van een beschermde cacaoboom glijdt. Haar werk kreeg de publieksprijs omdat ze de meeste technieken gebruikte.

'In totaal verwerkte ik zes technieken in het stuk', zegt de 24-jarige Julie. 'Ik gebruikte vormen, boetseerde en plooide. Blijkbaar viel mijn werk ook in de smaak van grote keukenchefs. Zo mag ik voor enkele sterrenrestaurants pralines en stukken creëren. Ik genoot vooral van de opmerking van de gerenommeerde sterrenchef Wout Bru die in de buurt van het Franse Avignon een sterrenrestaurant runt. Hij complimenteerde me met de vraag of ik voor hem geen desserts zou willen maken.'

Experimenteren

Wat de toekomst brengt weet ze nog niet, maar eerst wil ze zich samen met Bart via De Zwarte Vos profileren naar de buitenwereld toe. 'Al toen ik een opleiding volgde als kok nam ik deel aan wedstrijden. Daar bleek dat niet alleen het hoofdgerecht belangrijk is maar ook het dessert. Tijdens mijn stage in De Zwarte Vos nam ik deel aan de kookwedstrijd Prosper Montagné en behaalde de eerste prijs. Door de passie voor chocolade van mijn stagementor kreeg ikzelf de smaak te pakken om in het chocoladewereldje door te breken. Het experimenteren met nieuwe texturen en smaakcombinaties boeit me enorm. Anderen aangenaam verrassen met 'smaak' is een brok levensfilosofie geworden.'

Mogelijk zien we Julie volgend jaar terug in Parijs op de World Chocolate Masters. Intussen wordt hard gewerkt om de smaakvolle pralines naar het buitenland te exporteren.

Info:

of op telefoon 09-386.42.05.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio