Sint-Hubertusstraat vanaf begin maart afgesloten

Renovatie Boekentoren duurt zeker vier jaar

Renovatie Boekentoren duurt zeker vier jaar

Sylvia Van Peteghem: 'Een speciaal team is alle boeken aan het reinigen en het inpakken. Je kunt geen vuile boeken in een nieuw, geklimatiseerd depot onderbrengen.' lva Foto: © CREDIT: Lieven Van Assche

GENT - De restauratiewerken aan de Boekentoren beginnen op 1maart. De Sint-Hubertusstraat zal bijna twee jaar voor autoverkeer afgesloten zijn. Eerst wordt een nieuw ondergronds depot gebouwd. Dat is bestemd voor de boeken die in de toren zitten. Vanaf 2013 worden gevels en daken aangepakt. De werken duren zeker tot 2016.

De Gentse Boekentoren is het grootste bewaard gebleven meesterwerk van Henry Van de Velde. Hij kreeg in 1933 de opdracht om een universiteitsbibliotheek en het Hoger Instituut voor Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde (Hiko) te ontwerpen. Zowel stedenbouwkundig, technisch, als architecturaal was het een vooruitstrevend gebouw. De toren werd een baken voor de stad, hoewel hij pas sinds de Monumentenstrijd op televisie door een breed publiek werd omarmd. Boven in die toren, 64meter hoog in de belvédère, heb je een adembenemend uitzicht over de stad.

Vanaf 2006 kwam een campagne voor de restauratie op gang. Na een wedstrijd werd in 2008 een ontwerpteam aangesteld, geleid door Robbrecht en Daem. Het omvat voorts de architectenbureaus Baro, Van der Wee Barbara en Sum Project, alsook de ingenieursbureaus Daidalos Peutz, Greisch en VK Engineering.

Vooral het betonrot baarde veel zorgen. In de jaren zestig was er een epoxylaag op de gevels aangebracht, maar het beton raakte aangetast en het risico dat de bewapening begint te oxideren is groot. Een laag beton zal met waterstralen onder hoge druk worden afgepeld. Daarna komt er een nieuwe laag op.

'Onze opdracht is het erfgoed en de boeken te beschermen', zegt Bob De Wispelaere van Sum Project. Daarnaast willen ze het gebouw toegankelijker maken. Naast de twee bestaande ingangen komt er in de Sint-Hubertusstraat een nieuwe toegang, die ook door gehandicapten kan worden gebruikt. Naast de Boekentoren komt een ingang die bezoekers via een ontvangstruimte naar de Belvédère zal brengen. In de toren komen twee liften.

Fase 1 behelst de grondwerken, het bouwen van het ondergrondse depot en de ruwbouw voor het PC-knooppunt. Dat duurt tot eind 2013. Het ondergrondse depot zal drie verdiepingen tellen.

Fase 2 vat begin 2013 aan en omvat het werk aan de gevels en daken. De hele bibliotheek verhuist tussen maart en juni 2014 naar het ondergrondse depot. Het bibliotheekpersoneel verhuist daarna naar het Hiko.

Sylvia Van Peteghem, hoofd van de universiteitsbibliotheek: 'Als je alle boeken rug-aan-rug naast elkaar zet, heb je een lengte van 41 kilometer. Een speciaal team is alle boeken aan het reinigen en het inpakken. Je kunt geen vuile boeken in een nieuw, geklimatiseerd depot onderbrengen. Een derde deel van onze boeken is waardevol erfgoed.'

Tijdens fase 3, van 2014 tot 2016, gebeurt de restauratie van de toren en de leeszalen. De kostprijs voor de drie fasen bedraagt 27 miljoen euro. Er wordt gerekend op 11 miljoen subsidies.

Voor de fasen 4 (westvleugel Hiko) en 5 (restauratie interieurs oostvleugel) is er nog geen geld.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio