Bewoners openen deuren voor bezoekers

Brusselse wijken geven geheimen prijs in welkom weekend

Freddy De Jaeger gidste dit weekend een zestal keer bezoekers rond in zijn geliefde Marollen. dbb Foto: © dbb

BRUSSEL - In 28 Brusselse wijken hebben bewoners dit weekend hun deuren open gezet, bezoekers rondgeleid en feest gevierd. Bezoekers konden heel wat pareltjes van de hoofdstad ontdekken, onder andere in de Marollenbuurt.

Wist u dat er ooit nog een indrukwekkende locomotievenfabriek gestaan heeft vlak naast het vandaag zo pittoreske Vossenplein? En dat de bekende lift tussen het Justitiepaleis en de Miniemenstraat er oorspronkelijk helemaal anders zou uitzien? Volgens de plannen zou de lift volledig in metaal worden gebouwd, zoals de bekende Santa Justa-lift in Lissabon, maar enkele politici beslisten er uiteindelijk anders over. Deze en tientallen andere weetjes kwamen de bezoekers van de Marollen dit weekend te weten als ze gids Freddy De Jaeger volgden tijdens een van zijn vele wandelingen. De Jaeger had zich bij toerismekantoor VisitBrussels opgegeven als ‘greeter', een wijkbewoner die gratis mensen rondleidt. In totaal waren er 21 vrijwilligers in de Marollen die zich inzetten om de wijk te promoten.

Zo was er ook de Japanse Junko Hayashi, die in de Kapucijnenstraat haar boekbindersatelier opende. Daarnaast kon de koepel van het Justitiepaleis worden bezocht en zette ‘Christian des Huîtres' speciaal een ludiek kraampje met zeevruchten op. In 27 wijken was er overigens al een even gevarieerd aanbod.

2PK-liefhebbers vonden de weg naar de tentoonstelling met miniaturen en strips van Francis Trullemans in Neder-Over-Heembeek. Bewonderaars van architect Victor Horta kregen dan weer de gelegenheid om in de Berenkooiwijk in Schaarbeek een ontmantelde gevel van zijn hand te bewonderen. En tot slot was het een hoogdag voor stadsparken en barbecues, die druk werden bezocht.

Hotels

Speciaal voor de gelegenheid hadden enkele tientallen leden van de Brussels Hotel Association hun prijzen verlaagd naar 30 (één ster) tot 100 (vijf sterren) euro per nacht. VisitBrussels liet al weten volgend jaar op nog meer deelnemende wijken te rekenen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio