Actiegroep verzet zich tegen vluchten voor korte afstanden

Actiegroep verzet zich tegen vluchten voor korte afstanden

Wiloo-woordvoerder Jacques Denecker: 'Voor het milieu zijn de gevolgen van die korte vluchten nefast.' efo Foto: © Edwin Fontaine

OOSTENDE - Er zijn te veel vluchten op korte afstanden van op de Oostendse luchthaven. Dat zegt de werkgroep Wiloo die maatregelen vraagt om de schade aan het te beperken.

De Werkgroep rondom de Impact van de Luchthaven van Oostende op de Omgeving (Wiloo) blijft de waakhond voor de Oostendse luchthaven.

'In de nieuwe procedure voor aanstelling van de private partner speelt duurzaamheid niet mee', zegt de werkgroep. De voorbije maanden focuste Wiloo op de korteafstandsvluchten van grote vliegtuigen. 'In 2009 waren er zo'n 700 bewegingen voor vluchten tot 300 kilometer. Dat is ongeveer twintig procent van alle vluchten op Oostende. Die komen vooral voor rekening van Jetair en MK Airlines met vluchten op Brussel, Luik en Manston. Het zijn afstanden waarvoor perfect andere vervoermiddelen gebruikt kunnen worden', zegt woordvoerder Jacques Denecker.

'De gevolgen voor het milieu zijn groot, want er werd 1.605 ton kerosine gebruikt, goed voor het elektriciteitsverbruik van een stad als Gistel. Als je dat op milieuvlak wilt compenseren, moet je een snelgroeiend wilgenbos aanleggen van 330 hectare, net de grootte van de luchthaven.'

Wiloo bracht alle gegevens samen en merkt een stijgende trend van het aantal vluchten tussen Oostende en Luik, gemaakt door Jetair. De actiegroep wijst er ook op dat veel van de toestellen leeg terugkeren. Cijfers daarover heeft de groep niet: ze citeert enkel Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) die liet weten dat veertig procent van de passagierstoestellen die op de luchthaven landen, leeg zijn. De actiegroep berekende dat het twaalf keer duurder is om passagiers naar Brussel te vliegen in plaats van ze met een bus te brengen.

'We vragen een verbod op korteafstandsvluchten zoals in Wallonië, een ontradende kerosinetaks op binnenlandse vluchten zoals in Nederland en een compensatie via het aanplanten van compensatiebossen of andere maatregelen, zoals de aanleg van een centrale met zonnepanelen of kleine windmolens op de luchthaventerreinen', zeggen bestuursleden Frans Vandewalle en Marcel Heintjens.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio