Rood! met eigen lijst naar verkiezingen

De Nielse vrouwen die de Rood!-lijst kleuren. Foto: Kristof Lauwers

NIEL - De socialistische beweging Rood! neemt in oktober met een eigen lijst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in Niel.

Erik De Bruyn, die in 2007 kadidaat was bij de nationale voorzittersverkiezingen van SP.A en toen één derde van de stemmen haalde, verliet in april vorig jaar de SP.A. Om even later de onafhankelijke socialistische beweging Rood! op te richten.

'In februari stelden we aan de Nielse SP.A voor om samen naar de gemeenteraadsverkiezingen te gaan. Door enkele Rood-kandidaten een plaats te geven op de lijst. De Nielse SP.A is de gangmaker van de open en progressieve lijst Samen. Maar in weerwil van haar naam besliste Samen om niet op het voorstel van Rood! in te gaan. Rood! kreeg één plaats op de lijst van Samen. En dat moest een man zijn', zegt Karina Garcia (44), die de lijst van Rood! zal trekken en van 2000 tot 2002 al twee jaar gemeenteraadslid was voor de (toenmalige) SP.

Het zijn vandaag vrouwen, van wie de jongste 19 en de oudste 67 is, die in Niel de schouders onder Rood! hebben gezet. Naast Karina Garcia staan ook Lynn Van der Dood (19), Mikke Van Havere (24), Kristel Vercammen (51) en Emmy De Grave (67) op de Rood!-lijst. Ook Andrea De Laet (60), in de jaren tachtig - toen nog als André De Laet - twee jaar schepen voor SP, staat op de lijst.

'We zijn nog op zoek naar mannen die het lef hebben om samen met ons de Nielse politiek een andere wending te geven. Want het Nielse gemeentebestuur is een beetje ingedommeld. Er zijn rode gemeenteraadsleden en échte socialisten nodig om het bestuur wakker te houden. We schamen ons niet om échte socialisten te zijn', meent Karina Garcia.

In mei krijgen alle Nielenaren een enquête in de brievenbus om ideeën aan te reiken voor het rode partijprogramma.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio