Jos en An combineren reisproject en culinair avontuur

Jos en An uit 'De Italiaanse Droom' zetten droom voort in België

Jos en An uit 'De Italiaanse Droom' zetten droom voort in België

Foto: © michel vanneuville

ZEDELGEM - Jos Expeels en An Noé schreven in 2009 'De Italiaanse Droom' op hun naam. Dat VTM-programma leverde hen een tweede thuis op in Montelparo; het zonnige 'Casa dell'Alba'. Na drie seizoenen laten ze die Bed&Breakfast over en neemt hun droom een nieuwe wending.

Ze liepen elkaar tegen het lijf op Mallorca. Hij organiseerde trektochten voor TUI Travel, zij werkte voor Jetair. Samen keerden ze terug naar het moederland en kregen een dochtertje Maité. 'Maar de reiskriebels bleven', zegt Jos. 'Toen zagen we die oproep voor De Italiaanse Droom en dat leek ons een buitenkansje.' Casa dell'Alba is een charmante B&B in Montelparo, een idyllisch bergdorpje in de regio Le Marche. 'Het was hard werken', zegt Jos, 'Maar we hebben het ons geen moment beklaagd. Le Marche is het echte, ongerepte Italië. De bevolking spreekt alleen Italiaans, maar is zeer gastvrij en behulpzaam.'

Nu houdt het op voor Casa dell'Alba want het gebouw is verkocht. Jos en An ontvangen begin april de eerste gasten van dit derde en laatste seizoen Maar ondertussen bereiden zij zich al voor op een nieuwe start. De komst van een tweede kindje beïnvloedde hun beslissing. 'Onze kinderen komen op de eerste plaats en onderwijs en gezondheidszorg zijn in België beter dan in Italië.' Toch betekent dat niet het einde. 'We zetten de droom gewoon voort in België', zegt An.

Een kookboek

Dat doen ze door groepsreizen te organiseren naar hun geliefde regio en ook met een kookboek. La Vera Cucina Italiana zet de recepten van La Mamma bij ons op de kaart. 'In de winkel kreeg ik tips en nieuwe receptjes van de Italiaanse mama's', vertelt Jos Expeels. 'Zo is dit kookboek ontstaan. De gerechten roepen nostalgie op, een beetje zoals grootmoeders receptjes die je terugvindt op zolder.'

Jos gaat met de Italiaanse keuken ook de baan op. 'In mei neemt mijn broer Wim het in Montelparo tijdelijk over', zegt hij. 'An en ik gaan koken aan huis: pastabuffet en paella maar ook à la carte gerechten uit ons kookboek. Dat kan voor clubs zijn en op tuinfeestjes, maar evengoed voor een grote groep mensen zoals op bruiloften. We gaan trouwens ook workshops geven over de Italiaanse keuken, die zoveel meer is dan pasta.'

Maar zelfs van hieruit blijven ze hun stempel drukken op het toerisme in La Marche. 'Wie er zijn vakantie wil plannen, kan dat via ons', zegt Jos. 'Het toerisme is er aan het groeien en nu is het moment om La Marche te ontdekken. De streek is het bezoeken alleszins meer dan waard.' Begin juni organiseren Jos en An ook een 'singles vakantie': een all-in formule voor jonge vrijgezellen.

La Vera Cucina Italiana ligt in augustus in de winkel.

www.casadellalba.com

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio