Lierenaars kregen 800 jaar geleden het recht op omwallingen en veestapel

Lier feest met muziek, schapen en rare snuiters

Lier feest met muziek, schapen en rare snuiters

Het Festival Toeten en Blazen brengt rare snuiters naar de Pallieterstad. if Foto: © if-mvdb

LIER - Een apotheose zal het zijn, dat laatste weekend waarop de Lierenaars gedenken dat ze 800 jaar geleden het recht kregen op omwallingen en een veestapel.

Precies om die veestapel zal zondag veel te doen zijn. Vanuit de vijf stadspoorten trekken vijf stoeten met alles samen 800 schapen door de stad. De optocht van de Lisperpoort vertrekt om 11 uur aan het voetbalstadion van Lierse, die van de Mechelpoort om 12 uur aan Galgeveld 17 bij de Donkvrienden en die van het centrum planten om 13.50 uur aan de Antwerpsepoort hun hakken in de straatstenen. Het vertreksein voor de optocht van deelgemeente Koningshooikt wordt om 12 uur gegeven aan 't Lammeke in de Dorpsstraat en die van de Leuvensepoort vertrekken van op twee locaties, met name om 13 uur aan Mijl 75 en de tweede groep om 13.15 uur aan buurthuis Den Hof.

Schapen drijven

Die optochten zullen een voor een aankomen op de Grote Markt waar het echte schapen drijven pas moet beginnen.

De bedoeling is natuurlijk dat de bewoners bij het vertrekpunt en onderweg hun 'strijders' aanmoedigen. Ook op de markt zijn enkele strijdkreten nooit weg om de menners achter de strijdende schapen aan te vuren. Het hilarisch feest neemt daarna de vorm aan van een reuzenbarbecue aan het plein van de Sint-Jacobskapel en een volksbal met Stilleto en Eddy Smets.

Toeten en Blazen

Ondertussen trekken al even hilarische fanfares door de stad om het Festival Toeten en Blazen gestalte te geven. Op de Nederlanders van She's Udenhout na, zijn het allemaal nieuwe streetbands: een twaalfkoppig internationaal collectief met Balkanmuziek (Den Ambrassband), de ontvluchte gevangenen van Band on the run met veel muzieknoten uit de jaren 60 en 70, een 15-koppige muziekkapel die klinkt als een disco (Black Wooow), de muziekmakende koffiekletsers met hun rijdende koffiemachine uit eigen land (Car O Chienno), dixie en swing van het Nederlandse Kliemaks, de opgegraven woestijnbewoners van La Caravane du Zoublistan en de kleurrijke bende zeerovers van La Nouvelle Flibuste, beide ook uit België.

Vandaag en morgen is er een beperkte verkeerscirculatie om en rond de Grote Markt. Het begint al vanmiddag om 17 uur met Zimmerrock.

www.lier800.bewww.lierfeest.be

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio