Twee bewoners gisteravond niet terecht

Ouderlijk huis Mark Eyskens uitgebrand

Door de brand zijn de studio's op de tweede en derde verdieping vernield. blg Foto: © BRUNO FAHY

LEUVEN - Een zware brand heeft gisternamiddag omstreeks 16.15uur het ouderlijk huis van Mark Eyskens in de Naamsestraat in Leuven in de as gelegd. De politie is nog op zoek naar twee bewoners. Die gaven voorlopig geen teken van leven.

De Leuvense brandweer rukte gisteren namiddag omstreeks 16.15uur met de grote middelen uit naar de Naamsestraat. Daar stond een groot herenhuis, het vroegere ouderlijk huis van politicus Mark Eyskens (CD&V) in lichterlaaie. De tien aanwezige bewoners werden in allerijl geëvacueerd en bleven ongedeerd. Van twee ingeschreven personen hadden de hulpdiensten gisteravond nog geen nieuws. ‘We vermoeden dat zij op het ogenblik van het incident niet thuis waren, maar zekerheid hierover hebben we nog niet', zegt commissaris Marc Vranckx.

Op de trappen van de vlakbij gelegen Sint-Michielskerk volgden een honderdtal nieuwsgierigen de bluswerken. De brandweer had de handen vol om het vuur onder controle te krijgen. Geregeld schoten de vlammen door het dak en de rook was zichtbaar vanop de E314, enkele kilometers verderop.

Het vuur is vermoedelijk ontstaan op de derde verdieping. ‘Ik was op het ogenblik van de brand in het pand aanwezig', zegt een Poolse dertiger die liever anoniem blijft. ‘Ik wilde mijn moeder die er een studio betrekt, een bezoekje brengen. Omdat ze niet thuis was, wandelde ik opnieuw naar buiten. Ter hoogte van de tweede verdieping hoorde ik plots geroep waarna ik rechtsomkeer heb gemaakt en naar boven ben gelopen', zegt de man. Even later kwam de Pool naar eigen zeggen een jongeman tegen op de overloop. ‘Hij had een bak gevuld met water in de handen. Toen ik hem vroeg wat er aan hand was, zei hij dat er op derde verdieping een probleem was. Nog geen minuut later stond de gang vol rook en was de politie al ter plaatse.'

Adellijke Belofte

Door de brand zijn de studio's op de tweede en derde verdieping vernield. Ook restaurant De Adellijke Belofte op de gelijkvloerse verdieping en de kamers op de eerste verdieping liepen zware rook- en waterschade op. De woning is onbewoonbaar verklaard. De duidelijk aangeslagen bewoners, een mix van studenten en werkenden, werden met hun bezittingen overgebracht naar het commissariaat naast het stadhuis. Van daaruit ging het naar het Leuvense OCMW. Die dienst zocht gisteravond onderdak voor de slachtoffers in de lokale hotels.

Over de oorzaak van het inferno is voorlopig nog geen duidelijkheid. Voor de familie Eyskens die tot in 1988 in het pand heeft gewoond, is het incident alvast een tragische gebeurtenis. ‘Louis Tobback heeft me gebeld om te zeggen dat mijn ouderlijk huis in brand staat', zegt Mark Eyskens. ‘Blijkbaar is de brand uitgebroken op de verdieping met de studentenkamer. Een onoplettendheid dus van een student, vermoed ik. Ik ben geschokt. Al wonen we er al lang niet meer. Mijn vader is gestorven in 1988 en we hebben het huis verkocht in 1989. Ik ben nu bang dat het huis zo beschadigd zal zijn dat het afgebroken moet worden', aldus Mark Eyskens.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio