Nieuwkomers gooien hoge ogen

Culinaire gids lauwert drie nieuwe restaurants

Culinaire gids lauwert drie nieuwe restaurants

Chef-kok Koen Verjans van restaurant Innesto zit vol ambitie. rsx Foto: © Rudi Smeets

REKEM / HASSELT / HOUTHALEN - Gastronomisch Limburg is opnieuw enkele toprestaurants rijker. GaultMillau plaatste drie nieuwkomers in de culinaire gids. De nieuwe restaurants scoren bovendien meteen zeer goed.

Elk jaar opnieuw weet GaultMillau de Bourgondiërs onder ons te verrassen met enkele nieuwe namen in de culinaire wereld. Opvallend is dat de nieuwkomers dit jaar alle drie meteen de mooie score van een veertien op twintig krijgen.

Vooral voor chef-kok Danny Vanderhoven (38) van het gelijknamige Restaurant Danny Vanderhoven in Rekem komt die quotering als een grote verrassing. 'Ons restaurant heeft pas op 1september de deuren geopend en ik had dit jaar dan ook nog geen vermelding in de culinaire gidsen verwacht', zegt de chef.

Helemaal speciaal is dat de man amper 5,5jaar als kok werkt. 'Ik genoot een opleiding als boekhouder. Enkele jaren geleden besloot ik mijn passie achterna te jagen. Mijn eerste horeca-ervaring was als slawasser bij Vivendum', zegt hij lachend. Maar daar kreeg hij al snel meer kansen. Daarna werkte hij immers 2,5jaar als sous-chef bij Luc Bellings om later chef te worden in La Butte aux Bois. Toen vond hij de tijd rijp voor een eigen restaurant.

'Wanneer ik met collega's sta te praten, merk ik dat ik geen klassieke opleiding heb genoten. Ik krijg wel eens de reactie dat de manier waarop ik iets klaarmaak tegen alle regels van de opleiding indruist. Maar ik kook vanuit mijn gevoel, vanuit mijn passie. En ik denk dat wanneer je iets met passie en gedrevenheid en leergierig bent, dat je geen opleiding nodig hebt.' De keuken van Danny Vanderhoven is vernieuwend. 'Ik probeer verschillende smaakcombinaties op één bord te brengen', zegt hij. De chef hoopt met de vermelding nog meer culinaire liefhebbers te kunnen bedienen in zijn restaurant.

Ook Peter Piatkowski (34) opende pas dit jaar zijn restaurant Claeverblat in Hasselt. Hij nam de zaak over van Sidy Pelssers, die vorig jaar na dertigjaar stopte met het restaurant. Zij bouwde 'tClaeverblat in Hasselt uit tot een toprestaurant en mocht zelfs de titel Ladychef van het jaar in ontvangst nemen. De nieuwe chef en zaakvoerder Peter Piatkowski belooft alvast op hetzelfde elan verder te gaan. 'Met dat verschil dat de gerechten een modernere toets krijgen', zegt Piatkowski. Hij werkte voordien in Hoeve Saint-Paul en wist daar na de dood van chef Tony Robijns als chef-kok zowel de goede vermelding in de GaultMillau als de Michelinster te behouden. 'De mensen van GaultMillau kennen mijn capaciteiten. Dat is ongetwijfeld de reden dat mijn restaurant zo snel bezocht is en al meteen zo'n goede beoordeling krijgt. Uiteraard ben ik hier zeer tevreden mee en ik heb de ambitie om nog hoger te mikken', zegt hij.

De derde nieuwkomer is restaurant Innesto in Houthalen. De 27-jarige chef Koen Verjans werd eerder al getipt als gastronomisch talent. Innesto is het vernieuwde restaurant van domein DeBarrier, dat vorig jaar door cateraar Bart Claes gekocht werd. Chef-kok Koen Verjans baat het restaurant samen uit met zijn vrouw Sofie De La Rivière. Vorige week nog werd een van zijn koks, Tommy Cavaliere, nog verkozen tot Beste Kok.

'De vermelding in de GaultMillau is opnieuw een zeer mooie erkenning en een heel fijne prestatie van het hele team. We zijn slechts een jaar open en dit is dan ook een zeer goeie score.' De jonge kok zit vol ambitie. 'Het is geen streefdoel om hoge scores te halen in de gidsen, maar stilstaan is achteruit gaan. Mijn doel is om elke dag de lat wat hoger te leggen en het allerbeste te koken voor mijn gasten.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio