Geen afvalverwerking aan het Sas

KAMPENHOUT - De Vlaamse regering besliste gisteren dat er geen milieubelastende activiteiten mogen komen aan Kampenhout-Sas. Het einde van de verbrandingsoven, meent het actiecomité.

Bert François, sinds jaren actievoerder tegen de verbrandingsoven, haalt opgelucht adem. 'We hebben de afgelopen weken heel wat werk gestoken in het dossier. Na overleg bleek dat de creatie van een economisch knooppunt tegengaan aan Kampenhout-Sas niet realistisch was. Dan zouden de belangen van heel wat partijen geschonden worden. Maar een compromis om de verbrandingsoven te vermijden leek wel in de maak.'

'De afgelopen weken hebben we heel wat werk verricht om Vlaamse ministers aan te spreken. En met succes', zegt François. 'Na de vergadering van de regering gisteren, werd beslist dat er geen milieubelastende activiteiten aan Kampenhout-Sas mogen komen. Er werd ook expliciet gesteld dat 'afvalverwerkende activiteiten' uitgesloten zijn.' François is tevreden met het besluit, maar rust niet op zijn lauweren. 'Recover Energy, het bedrijf dat de oven wil bouwen, kan nog steeds in beroep gaan', zegt hij.

Johan Boon, de projectleider van de verbrandingsoven, wil liever geen commentaar geven op de beslissing van de regering. 'Ik heb de tekst van de Vlaamse regering nog niet grondig kunnen doornemen. Maar de beslissing brengt wel rust in de zaak. Mocht de oven er niet komen, zou dat spijtig zijn voor het milieu. Het tekent wel hoe de Vlaamse regering omgaat met dergelijke dossiers. Een dergelijke aanvraag in Wallonië zou veel sneller gaan. Intussen zijn we immers drie jaar bezig', aldus Boon.

De woordvoerder van minister Philippe Muyters (N-VA) is voorzichtig bij het besluit. 'De beslissing die vrijdag werd genomen slaat vooral op het industrieterrein aan de noordzijde van het kanaal. Over de zuidkant, waar de verbrandingsoven zou komen, werd geen besluit gevormd.'

Karin Jiroflée (SP.A), gedeputeerde van Vlaams-Braabnt, lijkt alvast zeker van haar stuk: 'Het lijkt erop dat het doek valt over de plannen voor een verbrandingsoven.' Toch is het na onderzoek niet zeker dat de verbrandingsoven er niet kan komen. 'We blijven alleszins bij de pinken', zegt François. Het hoofdstuk verbrandingsoven lijkt hiermee verre van afgesloten.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio